Дали децата можат да добијат дијабетес од многу слатки
Дали децата можат да добијат дијабетес од многу слатки

Дали децата можат да добијат дијабетес од многу слатки

Постојат два вида на дијабетес: дијабетес 1 и дијабетес 2. Првиот е важен за децата, а вториот е поврзан со дебелеењето.

Кога жената ќе остане бремена, низ главата и поминуваат многу прашања – што е добро за моето дете? Може ли моето дете да добие дијабетес од премногу слатки?

Ако во текот на бремноста мајката јаде многу благо, може да се поправи, но и да се развие дијабетес. Како последица на тоа детето се раѓа претешко, може да има и други пореметувања,  но не и дијабетес.

Конзумирањето на големи количини на слатки не влијаат на развојот на првиот тип на дијабетис.

Големата количина на шеќер на е здрава и може да придонесе до зголемено ниво на шеќерта во крвта, жед и слабеење на детето иако конзумира голема количина на храна.

Вториот вид на дијабетес може да се регулира со правилна исхрана и таблети, но, ако со текот на времето пациентот не ги изгуби вишокот на килограми, ќе мора да се воведе терапија со инсулин.

Create AccountLog In Your Account