Зошто ви се јаде во доцните вечерни часови?
Зошто ви се јаде во доцните вечерни часови?

Зошто ви се јаде во доцните вечерни часови?

Потребата за прејадување во доцните часови не е само последица на гладувањето преку ден. На тоа влијаат и хормоните, покажа најновото истражување. Истражувачите експериментот го спроведиле на 32 возрасни личности од 18 до 50 години. Половина од нив имале пореметување во исхраната и вишок килограми.

Испитаниците морале да постат во период од 8 часа пред оброкот во 9 часот наутро. Потоа повторно постеле до оброкот во 4 часот после пладне, и конзумирале течен оброк. На секои 130 минути после оброкот биле подложни на стрес-тест. По 30 минути откако бил изведен тестот требало да изберат брза храна како што е пица, чоколадо, чипс и слично.

Испитаниците биле повеќе гладни навечер отколку наутро, а сето тоа се должи на хормоните и стимулацијата на апетитот.

Оваа навика предизвикува дијабетес. Цел ден сте гладни, но вечерта надоместувате.

Сепак, најдобро е да се јаде повеќе преку ден отколку да се гладува и да се надомести во доцните часови.

Create AccountLog In Your Account