Невообичаени стравови и фобии кои не ги знаете
Невообичаени стравови и фобии кои не ги знаете

Невообичаени стравови и фобии кои не ги знаете

Зборот фобија потекнува од грчкиот збор „phobos“ што значи страв. За да стравот е фобија потребно е да ви пречи во секојдневните активности.

Кирофобија

Луѓето  кои имаат кирофобија се плашат од сопствените и рацете на другите луѓе. Тие не се држат за рака со својот партнер и не одат на маникир.

Хипнофобија

Хипнофобија – страв од спиење. Се појавува поради страв од смртта во сон.

Глобофобија

Страв од безопасни предмети – страв од балон.

Хемофобија

Страв од хемија, која се јавува поради неверувања во науката.

Турофобија

Постојат луѓе на светот кои доживуваат стрес кога ќе видат сирење.

Номофобија

Страв на 21иот век, да го напуштите домот без мобилен телефон и да останете без комуникација.

Хилофобија

Ирационален страв од дрва. Како и останатите фобии, се случува поради некоја случка во детството.

Аутофобија

Страв од осаменост. Овие луѓе кога се сами, доживуваат  духовна празнина и се обидуваат да работат некоја активност, но бескорисно.

 

 

Create AccountLog In Your Account