Од продавачка до легендарна модна икона: Коко Шанел и нејзините цитати за животот, модата и жените
Од продавачка до легендарна модна икона: Коко Шанел и нејзините цитати за животот, модата и жените

Од продавачка до легендарна модна икона: Коко Шанел и нејзините цитати за животот, модата и жените

Младата Габриел Шанел работела во провинцијална продавница за облека, а во слободно време сакала да пее во кабаре. Нејзините омилени песни беа “Ko Ko Ri Ko” и “Qui qua vu Coco”. Така го добила и прекарот Коко. Од неа не излегла пеачка и тоа било подобро. Бидејќи светот немаше да ја добие легендарната мода, која целосно ја промени идејата за модата и местото на жената во општеството, давајќи ѝ малку црн фустан и “Шанел 5”.

Еве некои сјајни изјави на Коко Шанел – жената со совршен вкус и остар ум.

Сè е во наши раце, па не треба да го пуштиме.

***

Недостатокот на вкус има ограничување. Добар вкус е бесконечен.

***

На 20 години, твоето лице е она што ти го даде Природата. На 30 години, твоето лице е она што животот го направил. На 50 години, твоето лице е она што го заслужуваш.

***

Ако сакате да го имате она што никогаш не сте го направиле, ќе треба да го направите она што никогаш не сте го направиле.

***

Прифатено е дека луксузот е спротивен на сиромаштијата. Не, луксузот е спротивен на вулгарноста.

***

Убавината треба да започне од срцето и душата, инаку козметиката нема да помогне.

***

Луксузот треба да биде удобен, во спротивно тоа не е луксуз.

Не губете време да го скршите ѕидот со надеж дека ќе направите врата од него.

***

Тие велат дека жените се облекуваат за жените да го инспирираат нивното ривалство. Вистина е. Но, ако мажите исчезнат од светот, жените ќе престанат да се облекуваат.

***

Ако убавината на жената те погоди, но не се сеќаваш како беше облечена, таа беше облечена совршено.

***

За жените не е најважна возраста. Тие можат да бидат восхитувани за 20 години, симпатични на 40 години и да останат недостапни до крајот на нивните денови.

***

Ако сте родени без крилја, не ги спречувајте да растат.

***

Нашата убавина е неопходна за нас не сакаат мажите-а глупоста -за да ги сакаме мажите.

***

За да бидете неопходни, секогаш мора да се менувате.

***

Староста не заштитува од љубов, но љубовта ја спречува староста.

Create AccountLog In Your Account