АНА БУНТЕСКА: денес е совршен ден за ТЕ САКАМ

Баба ми беше жена од адети

прва кога се правеа парастоси

на сите верски празници со свеќата в раце

си го тераше редот ко шо треба

со сите салтанаци ко список во глата да имаше

стокмена и испраена со напраена фризура кај Сајмето

уба жена и по лик и по табиет

велат една од најубајте битолчанки на времето

е

таа моја покојна баба не ја сакаше само Прочка

и велеше во лутина

“отепај го чоек преку годината

гази му по душата

срцето скини му го

еден збор арен да не му прогоориш

и после нацртај му се на врата да бараш да ти прости”

баба ми во Прочка не веруваше

а и јас не ја сакам

ете тоа од неа ми останало

иако за се’ друго семката прилепска ми е

и не барам да ми се прости на денот

ниту пак некому простувам тој ден

оти кажувам извини ко ќе згрешам

не чекам

оти чоек денес го има а утре не

и душава да ми е чиста сакам

а ничија да зацрнам неќам

затоа ко ќе ја оплескам

ко кутре со свиен опаш сум

со глата удолу

и молам да ми се прости

ете, табиетлија сум

и ден за простување немам

исто ко што немам ден за љубов

и ден на дете или жена не славам

за мене секој ден е добар

за гревот од плеќи да го симниш

и секој ден е совршен за да го гушниш детето

да му покажиш оти е еден цел универзум

секој ден е сосем арен ден

на оние околу себе да им кажиш дека ти е убо со нив

да им кажиш оти ти се убај луѓе и ги љубиш

оти денот ко ден ќе мине

и само бледо сеќавање од него ќе имаш

ниту ќе се брои

ниту пак во градите ќе ти остани

ама годината полна љубов

годината ќе ти остани

вкусот нејзин во грлото

и тежината нејзина во срцето

и убоста нејна

убоста во душата ќе ја носиш

проштавајте и простено нека ви е

сакајте се

секој ден

секој, секој ден

оти денес тука сме

утре којзнае каде коските ќе ни вијат

а денес

денес е совршен ден за ТЕ САКАМ

За Женски магазин, поетесата Ана Бунтеска