Бегалец, адвокат и брачен другар на холивудска ѕвезда

Неверојатниот живот на Амал Клуни - бегалец, адвокат и брачен другар на холивудска ѕвезда Амал Клуни е една од најпознатите и највлијателни адвокати во светот. На пошироката јавност сепак и стана позната откако се омажи за холивудската ѕвезда Џорџ Клуни. Животот на Амал дефинитивно е необичен. Таа е родена во Бејрут, Либан, во почитувано семејство. Нејзиниот прадедо бил министер, еден од најпознатите економисти во арапскиот свет. Нејзината баба е првата жена која го завршила Американскиот универзитет во Бејрут. Нејзиниот татко Ремзи е професор по бизнис и економија. Мајка и Бери е познат новинар, добитник на бројни награди и интервјуирала луѓе како Бил Клинтон, Маргарет Тачер, Фидел Кастро. Во 1987 година нејзините родители емигрирале во Лондон, за да се спасат од бесната граѓанска војна во Либан. Имаат средства и желба да им обезбедат најдобра едукација на децата. Амал има една сестра и двајца браќа. Завршува на престижниот колеџ Сент Хјуз во Оксфорд, а потоа студира право во Њујорк. Специјализира меѓународно и криминално право, екстрадиција и човекови права. Зборува течно англиски, арапски и француски. Амал била советник на генералниот секретар на ОН Кофи Анан за прашања поврзани со Сирија, му помагала на поранешниот премиер на Украина Јулија Тимошенко, го претставува креаторот на Викиликс Џулијан Асанж во процесот за негова екстрадиција од Шведска и е правен советник на кралот на Бахреин. Таа се сретнува со Џорџ Клуни на добротворни настани. Тој ја забележува прв и прави сè што може да се запознае со неа. Амал, сепак, не е многу импресионирана и не посветува многу внимание на него, и на крајот на вечерта одбива да му го даде својот телефон. Клуни сепак наоѓа нејзин контакт. Тој морал да ја покани да се сретнат три пати пред да ја добие нејзината согласност. Тој ја убедува со аргумент дека ќе разговара за неговата хуманитарна активност во Судан. Се вљубуваат и се венчаат во септември 2014 година во Венеција. Меѓутоа, Амал не ја зграбува кариерата за да стане Џорџ како додаток на црвениот килим. Таа продолжува да претставува влијателни клиенти, а во 2015 година започнува да предава на универзитетот Колумбија. Сега, сепак, таа сигурно ќе преферира да се фокусира на мајчинството.