ВИКЕНД ИНТЕРМЕЦО: Како настанале македонските хитови?

Секој рефрен има своја приказна. Уметниците гордо раскажуваат за своите дела, особено ако успеале да создадат песна која го надживеала времето во кое е создадена. Особено интересни се приказните кога хитовите првично им биле понудени на други изведувачи, но од различни причини не ги прифатиле. Рубриката „Викенд интермецо“ е серијал преку кој уживате во македонските хитови, но и дознавате како истите настанале. Изборот го прави Ѓорге Стојанов „Чија си“ (Славе Димитров) https://www.youtube.com/watch?v=STpjU07jJKo https://www.youtube.com/watch?v=tcQ8rRu03Es Музиката е компонирана во 1969 година во Битола, а текстот и аранжманот се создадени подоцна во Скопје. Славе Димитров напишал композиција, но без име која стоела во фиока две години. Еден ден му ја отсвирил на Благој Стефановски кој е автор на текстот. Песната првпат јавно е објавена на Фестивалот на забавни мелодии „Скопје 71“. Изведена е во две верзии, првата во вокална интерпретација на Димитров, а втората во интерпретација на Крунослав Кичо Слабинац. Била наградена со втора награда од публиката.