,

Во најстабилните бракови нема љубов

Психијатарот и психотерапевт Александар Вернер од Русија тврди дека во брачната двојка сакаат не двајцата партнери, туку само едниот. Во најстабилните бракови, според неговите зборови, царуваат не чувствата, туку партнерството. Постојат три индикатори дека не постои заемност во односот, и еден партнер ќе биде во ќор-сокак. И ова може да биде јасно дури и за еден месец. На пример, елоквентен знак е фактот што активностите на вашиот партнер прават да чувствувате повеќе негативни емоции отколку позитивни. Другиот критериум за тоа дека еден од двајцата предизвикува трауматски настани е неговиот избор - ако тој преферира да постапува само соодветно по сопствениот план и желби. Може да се тврди дека во односите нема приврзаност, кога во чувствата на партнерот не е пронајден израз во невербалните ситуации-тој не ја прегрнува, не ја допира, не ја загледува. Во исто време, психотерапевтот забележува: не постои опција во која двојката подеднакво се сака една со друга. „Постојат три опции. Првата - ме сака. Втората - јас го сакам. Третата е партнерство, кога нема љубов, но има многу позитивни моменти: меѓусебно почитување, поддршка, убав секс, добри односи. Овие бракови се најсилни“, вели Александар Вернер.