,

Голема возрасна разлика меѓу децата и како да се носите со неа

Она што ќе биде најважно за родителите кои по долго време очекуваат уште една принова е тест, но исто така и одреден страв дека можеби рѓосале. Сепак, по неколку промени на пелени и успешно успивање, ќе сфатат дека тоа е како возење велосипед. Недостатокот на сон може да биде проблематичен во првите неколку недели, но организмот ќе успее да се навикне на новиот ритам. Кога станува збор за постарите деца, сè уште се можни одредени тешкотии, а понекогаш тие не можат да се решат за само неколку месеци. На разиграно дете кое е во претшколска возраст или школски период, новороденче нема да му биде премногу интересно, бидејќи не може да биде вклучено во неговите секојдневни активности и игра. И кога детето ќе порасне доволно за играње и слични активности, постарото дете ќе биде во години каде што ќе имаат сосема поинакви животни интереси. Иако изгледа како маѓепсан круг, родителите можат многу да ја поттикнат блискоста меѓу постарите и помалите деца. Бидете подготвени на тоа најмладиот член на семејството да го водите со себе на што повеќе активности со постарото дете, колку тоа понекогаш да биде товар. Тоа може да бидат училишни презентации или спортски натпревари, но важно е дека постарото дете ќе го види помладиот брат или сестра како некој кој секогаш ќе биде близок со него. Со текот на времето, тоа ќе создаде чувство на блискост, но исто така и заштитен став кон новиот член на семејството. Активности за планирање Откако родителите се уверени дека блиската врска меѓу постарите и помалите деца е можна, има неколку тешкотии кои нема да се решат во првите неколку месеци. Тоа се семејните активности. Со постари деца или мали деца веќе сте креирале рутина која вклучува екскурзии, прошетки, одмори на море и слично. Со доаѓањето на ново бебе, некои опции едноставно нема да бидат возможни, бидејќи бебето треба постојано да се следи. Во овој случај, бидете подготвени за многу компромиси во првите неколку години од животот на вашето дете. Излетот е решение за мајката и таткото едноставно да се поделат - додека некој го чува малото, другиот може да реализира одредени активности со постарите деца. Исто така е важно да не му се подредува апсолутно се на најмладото дете, игнорирајќи ги желбите на постарите. Секогаш е подобро да постигнете компромис, без разлика колку е тешко. Постарото дете ќе научи да го цени тоа со текот на времето. Позитивни страни Големата разлика во возраста не значи само создавање компромис и очајни родителски обиди за зближување на децата. За почеток, родителот ќе биде целосно посветен на малото дете, бидејќи постарото дете е веќе во годините кога не му треба толку многу родителско внимание. Тоа значи дека нема да морате да трчате константно за две или повеќе деца, бидејќи постарото дете е сосема самостојно и има свои интереси. Помалите деца, исто така, од постарите ќе „впијат“ одредени зборови и ќе формираат говор, дури и побрзо отколку што би било случај ако околу него се само родителите. Повозрасното дете може да ви помогне во секојдневните активности со бебето, што всушност е уште еден начин да се поттикне блиска врска меѓу нив. Она што можеби е најважно е дека помалите деца ќе имаат некој кој цел живот на него ќе внимава и ќе се однесува исклучително заштитнички.