,

Дали денес е тешко да се биде родител и зошто?

Родителството е процес, и со самото тоа не е ниту статичен ниту ограничен од времето во кое ќе се создадат саканите резултати. Активностите и одговорностите на родителите, како и самите родители, се менуваат и развиваат заедно со своите деца, и овој процес на промена и приспособување трае цел живот. Сепак, иако многу наши наоди се попристапни од пред само неколку децении, чувствуваме дека денес е сè потешко да се биде родител. Зошто? Ако го прифатиме фактот дека детето учи така што не набљудува и имитира, тогаш треба да му бидеме модел, пример, идол. Родителите често очекуваат децата да ги послушаат без да се бунат, да ги почитуваат, но не разбираат дека самите тие треба да му го покажат на своето дете тоа со нивниот пример. Токму овде, родителите честопати не се согласуваат или имаат сомневања затоа што мислат дека треба и мора спротивно, и дека ќе го изгубат авторитетот и контролата ако го променат пристапот до детето. Сите ние, а особено децата, учиме многу повеќе кога сме во состојба на позитивни емоции отколку кога ни се наметнува строгост и некоја цврста врска. Корисно е за родителите да се запрашаат дали сакаат да го задржат својот авторитет или да развијат доверба. Зашто, обуката е строго краткорочно решение и предизвикува негативни состојби - чувство на мудрост, недоразбирање, неодобрување. Па, зошто родителите се однесуваат сосема спротивно на она што би дало подобри резултати? Притисокот создаден од околината (често баби, баби и дедовци, братучеди, пријатели, па дури и едукатори, но исто така и соседи, случајни минувачи) понекогаш е толку голем што родителите се чувствуваат беспомошни и изгубени дури и во некои секојдневни ситуации. Стравот од губење на контролата и авторитетот над детето сугерира дека тие го прават она што тие го сметаат за социјално прифатливо и очекувано, а не во длабочините на душата што чувствуваат дека треба или е повеќе од корист за детето и за нивниот однос. Друг важен фактор кој ги отстранува родителите од неговата суштина (и ја отежнува оваа улога) е огромноста на информациите кои ни стигнуваат преку различни канали и во разни форми. Новите технологии, секако, придонесоа за побрзо и поголемо споделување на информации, се е далеку или подобро достапно на клик или допир, но ова напредување на генерацијата на млади родители им ја скрати за вештината која во родителството е од огромна важност, а тоа е - ТРПЕНИЕ! Бидејќи, во тоа море, идеи, сугестии, други искуства (од целиот свет) звучи доста примамливо. Се чини дека ова или она лесно и брзо може да го реши проблемот, и само кога родителите мислат дека најдоа добар модел, тука се новите предлози и така натаму. Јасно е дека кога нема конзистентност, нема резултат, бидејќи на децата им се потребни насоки и граници. Без трпеливоста да се „издржи“ до крајот на секој модел на воспитување, и родителите и децата се ставаат во ненадмината ситуација. Секогаш кога нешто постојано се тестира, пробува, се менува … децата немаат јасно воспоставени правила и родителите имаат сигурност сами по себе, бидејќи резултатите често изостануваат. Разбирањето на развојните фази, препознавањето и прифаќањето на разликите помеѓу родителите и децата, како и децата меѓусебе, познавање на елементите кои влијаат на развојот на емоционалната интелигенција, конструктивната комуникација - се основа за позитивно родителство и создавање доверливи односи. Да се биде ефикасен родител значи да му помогнете на вашето дете да се развие, со полн потенцијал да се чувствува сакано, прифатено, ценето, како дел од семејството … За да можат родителите да го постигнат тоа, важно е прво да се создаде чувство на сигурност и вера во себе и во своите способности да ги утврдат правилата што ќе ги следат во нивното воспитание и да се фокусираат на детето, себе и на развојот на нивната врска. Значи тие треба да се спротивстават на притисокот на животната средина. Како? Со раѓањето на детето, вие сте родени како родител и само тогаш сте добиле фантастичен инстинкт за родителство и безусловна љубов. И двајцата се насочувате како најдоброто да му го дадете на детето. Кога ќе ги следите вашите чувства, кога ќе го слушнете вашиот внатрешен глас, ќе се чувствувате непогрешливо за она што треба да го направите. Не дозволувајте надворешниот шум да ве престигне. Иако родителството нема рок на траење, времето за поставување на темелите е многу ограничено, само неколку први години од животот. Просторот за промени може да биде во следните 7-8 години, а потоа живееме во следните X години во односот што го создадовме. Сè што сакаме да го промениме кај детето треба прво да го примениме кај нас. Работата на себе, преиспитување на сопствените верувања, како и родителските искуства како улога, набљудување и менување на себични и неефективни однесувања … се важни елементи за позитивна промена и крајна цел - односот на доверба, разбирање и почитување на детето. Затоа, секогаш кога ќе ви изгледа дека е тешко да се биде родител денес, размислете и слушајте што зборуваат вашите чувства или внатрешен глас. Чувството дека нешто е тешко е всушност првиот знак за нешто што е во спротивност со вас и вашата родителска улога. Обидете тогаш да постапите поинаку отколку што инаку би постапиле и ќе видите каков резултат имате. Може пријатно да се изненадите!