,

Дали децата можат да добијат дијабетес од многу слатки

Постојат два вида на дијабетес: дијабетес 1 и дијабетес 2. Првиот е важен за децата, а вториот е поврзан со дебелеењето. Кога жената ќе остане бремена, низ главата и поминуваат многу прашања – што е добро за моето дете? Може ли моето дете да добие дијабетес од премногу слатки? Ако во текот на бремноста мајката јаде многу благо, може да се поправи, но и да се развие дијабетес. Како последица на тоа детето се раѓа претешко, може да има и други пореметувања,  но не и дијабетес. Конзумирањето на големи количини на слатки не влијаат на развојот на првиот тип на дијабетис. Големата количина на шеќер на е здрава и може да придонесе до зголемено ниво на шеќерта во крвта, жед и слабеење на детето иако конзумира голема количина на храна. Вториот вид на дијабетес може да се регулира со правилна исхрана и таблети, но, ако со текот на времето пациентот не ги изгуби вишокот на килограми, ќе мора да се воведе терапија со инсулин.