Да сакаш во декември

Вистинската љубов, велат , преживува низ бури, ветрови, сите месеци, сите сезони. Таа е силна, многу силна, искрена, горлива, верна, поддржувачка и недостижна. Таа ја доживува пролетта, топла и пријатна Цути со нова сила и станува се посилна и убава. Има многу нежност во неа, за лоши зборови и акции нема место. Има многу извинувања, добрина и прошка во нив. Љубовта минува низ летото, претепана од светлиот сончев свет, станува се потопла, повеќе страсна и подготвена за нови авантури. Трча боса, среќна и безгрижна во песокот. Двајца љубовници, две раце кои силно се држат, кои никогаш не се пуштаат, но си даваат малку слобода. Бидејќи љубовта има потреба да трча, да го чувствува топлиот ветар, но секогаш да има рака што ќе ја држи во добра и лоша состојба. Таа ја поминува есента, златна, малку тажна, но секогаш победувачка. Како лисјата што паѓаат и ги откриваат гранките, така не се појавуваат две тела, туку две души. Нема тајни на љубовта, нема лаги. Постои искреност, слушање и разбирање. Бидејќи не секогаш човекот до вас ќе ви го каже она што сакате да го слушнете, но мора да го разберете, за да го поддржите. Љубовта поминува низ зимата, толку ладна, темна, ветровита, но ја држи топлината одвнатре. Пламенот на љубовта ќе ги загрее срцата за време на студените денови. Што е подобро од тоа некој да ви направи топол чај во декември, да те испрати со прегратка и да те пречека со бакнеж! Љубовта во декември не е студена, не! Таа е најтопла, најсилна, најреална. Таа помина низ сите сезони, сите месеци од годината за да порасне и да биде подготвена да помине низ сето ова повторно!