,

Еве зошто никогаш не треба да ја чувате чоколадата во фрижидер

Чоколадата никогаш не би требало да се чува во фрижидер, дури ни во лето кога температурите се високи. Многу ниските температури може да влијаат на вкусот и густината на чоколадата, иако како и многу високите температури-објаснил Лук Овен Смит, експерт за чоколада и сопственик на онлајн продавницата "Chocolate bar". -Последица од чувањето на чоколадото во фрижидер е лош вкус и намалено испуштање на слаткост и богатство на вкусот кој чоколадата го содржи-открил Смит. Наместо во ладилник чоколадата би требало да се чува на студено и темно место, идеално помеѓу 10 и 20 степени Целзиусови. Идеална температура за чоколада е 15 степени. Во ладилник треба да ја ставите само ако температурата во домот е повисока од 28 степени Целзиусови.