,

Зошто на децата им требаат непријатни емоции?

Страв, тага, разочарување, срам ... Постојат многу чувства кои се дел од нашиот секојдневен живот и кои ние повеќе би сакале да ги избегнеме. Понекогаш е уште потешко за родителите да ги набљудуваат овие чувства кај своите деца. Родителските реакции на детските емоции често се под силно влијание на природните потреби на родителите за да се заштитат децата од непријатни искуства и да се осигураат дека нивните деца се среќни. Реакциите на родителите кон емоциите на детето, исто така, ги рефлектираат ставовите што ги наследиле од сопствениот дом за родителство за тоа кои емоции се посакувани и колку е соодветно да се применат. На пример, некои од нас од своите родители можеле да научат дека покажувањето на емоции како што се тага или страв се знак на слабост, и изразување на гнев поврзани со неодгледаност. Родителите кои се понаклонети да се справат со одредени емоции го користат истиот начин на размислување што можат да го замислат во нивниот однос со детето, прибегнувајќи кон стратегии како што се намалувањето на детските емоции, насочувањето на брзи решенија или обидот да се малтретира дете. Зошто се важни непријатните емоции? Преку растењето, децата усвојуваат бројни знаење и вештини. Тие учат да одат, самостојно да го истражуваат светот околу нив, да комуницираат со другите, да усвојат познавање на светот околу нив и правила што треба да ги следат. Дел од развојот на детето за кој често посветуваме многу помалку внимание е емоционалниот развој. Чекор по чекор децата учат како да ги препознаат сопствените емоции, да управуваат со нив, да ги изразат на соодветен начин, и со текот на времето почнуваат да ги разбираат емоциите на другите и да развијат способност за емпатија. Непријатните емоции, како што се стравот, тагата, вината, срам, разочарување, фрустрација и многу други, се дел од палетата за која се плашиме од нашите искуства. Секоја од овие емоции има своја улога. На пример, замислете живот без страв. На прв поглед, можеби ќе бидете воодушевени од чувството за слобода и леснотијата со која минуваме низ животот. Сепак, стравот ја има својата функција што е многу важна - нè охрабрува да се заштитиме во ситуации кои нѐ загрозуваат на некој начин. Без него секогаш ќе бидеме во опасност. Прифаќањето и изразувањето на емоции, пријатни и непријатни, е од големо значење според многу специјалисти за нашето ментално здравје. Учењето за емоционалниот развој на децата ја нагласува улогата на родителските реакции на детските емоции. Децата на родителите кои реагираат на чувства како агитација, страв, вознемиреност или тага со сочувство и грижа, имаат тенденција отворено и без срам да ги изразат своите чувства и да бидат сочувствителни кон другите. Од друга страна, децата кои изразуваат емоции во негативни реакции на околината имаат тенденција да имаат потешкотии во социоекономскиот развој. На пример, тие се соочуваат со тешкотии во односи меѓу врсници, проблеми со емоционалното управување, развивање на помалку конструктивно емоционално однесување, склони кон несоодветно однесување и агресивност. Родители реакции на детските чувства Детските емоции може лесно да допрат родител и да разбудат емоции во него. Гледањето на очајот и разочарувањето на детето кое не е покането на роденден на пријател кај родителиот или гневот на детето кое својата оцена ја доживува неправедно, може да предизвика разни реакции, кои првенствено ќе зависат од тоа што родителите научиле преку одгледувањето. Подолу можете да прочитате за нашите стратегии за справување со детските емоции, она што често се крие во нивната подлога и некои од замките во кои паѓаме. Смирувањето, насочувањето на вниманието на нешто друго, поттикнување на забавна активност или зборување за позитивни теми се само некои од стратегиите насочени кон надминување на непријатните емоции. Поддршката на родителите во моментите на емоционална вознемиреност го зајакнува детето и му олеснува да ги прифати сопствените стратегии за успешно емоционално носење. Сепак, децата чија околина поттикнува брзо пренасочување на вниманието кон позитивното и олеснува конфронтација со тага, разочарување или други непријатни емоции, учат да ги потиснат своите емоции пред да стигнат до површината, што може да има негативни последици врз емоционалниот развој на детето. Потребата да се заштити детето од непријатни искуства кај многу родители ја поттикнува желбата на детето што побрзо да ја надмине непријатната емоционална состојба, при што се склони спонтано да се фокусираат на намалувањето на сериозноста на ситуацијата ("Тоа не е толку страшно". Или "Остави, на секој му се случува понекогаш , еден ден дури и нема да се сеќаваш."). Од гледна точка на возрасен, проблемот на детето понекогаш се чини незначаен и смешен. Нечистата играчка или чудовиште под креветот е многу помал проблем oд носењето со парични проблеми или проблеми на работното место. Сепак, важно е да се има предвид дека капацитетите на децата за соочување со различни потешкотии сè уште се развиваат и дека погледот од нивната перспектива понекогаш е сосема поинаков. Она што детето всушност го знае во овие моменти е тоа што родителот не го разбира и дека неговите чувства не се важни, па затоа може да има помали шанси да ги сподели емоциите со другите, дури и кога ќе доживее силна вознемиреност. Некои родители се повеќе склони да се фокусираат на самиот проблем. Потребата да се заштити дете од непријатни емоции кај некои родители, исто така, може да доведе до брзи решенија или дури и родителски напори за решавање на проблемот. Иако ова доаѓа од најдобрите намери, родителите на овој начин му кажуваат на детето дека непријатните чувства се нешто од што треба да избегаат и ја пропуштаат шансата детето да развие механизми за да се соочи со сопствените чувства. Нивните сопствени напори за решавање на проблемот праќаат порака до детето дека не е доволно силно и дека не може само да се справи со предизвиците. Поттикнување на изразување на непријатни чувства Родителските реакции на емоциите на детето во голема мера го обликуваат начинот на кој детето доживува и изразува индивидуални емоции. Кои се основите во справувањето со емоциите на детето нагласени од искусни родители и експерти? • Сите чувства се во ред. Непријатните чувства како што се депресија, разочарување или лутина се нормален дел од нашето искуство и имаат своја улога. Изразувајќи го прифаќањето на чувствата на детето ("Во ред е да плачеш кога си тажен", "разбирам дека се лутиш, и мене понекогашме лутат некои работи"). Малку е веројатно дека ќе имаме потреба да ги криеме нашите емоции од нас и од себеси. • Важно е да му се овозможи на детето да доживее непријатни емоции. Секоја непријатна емоција е можност да научи како да се справи со неа. Наместо да се фокусира на потребата да се најде решение, да се поправи ситуацијата или да се расположи детето, препорачливо е да се земе одредено време за да му се помогне на детето да се справи со своите чувства. • Разговор за непријатни чувства, го олеснува носењето со нив. Поттикнете го вашето дете да разговара за тоа што го исплашило, налутило, засрамило или го прави нервозно. Внимателно слушајте го , обидете се да ги именувате неговите чувства и поттикнете го да размислува за носењето со емоционални чувства. • Користете приказни, цртани филмови и секојдневни искуства за учењето како да се носи со непријатни чувства. Поттикнете ги вештините на детето за препознавање на чувствата и конструктивното носење со нив преку поттикнување на мислите за карактери во цртан филм или приказна. На пример, можете да го прашате детето како личност како се чувствува, кога тоа се чувствувало на тој начин и што ликот сега може да стори за да се смири. Секојдневните родителски предизвици вклучуваат широк спектар на ситуации, но она што е заедничко за сите е емоцијата на детето и родителот која се одвива во позадина. Токму заради ова, разбирањето на емотивниот развој на децата е една од темелите на родителството.