,

ИСТРАЖУВАЊЕ: Koлку често и зошто жените се шминкаат?

Eден британски ланец на продавници кој продава козметика, направил истражување кое  покажало дека секоја трета жена одбива да излезе во јавноста без шминка, а секоја десетта жена никогаш ни би дозволила партнерот да ја види ненашминкана.

Шминката може да го зголеми нивото на самодоверба кај жената. Првиот впечаток при запознавањето на нови личности се основува на проценката на нејзиниот изглед, а тоа е посебно важно за вработените жени, кои секогаш сакаат да изгледаат професионално.

За многу жени шминкањето е важен дел од секојдневната рутина и мислата дека некој би можел да ги види без шминка, за нив е застрашувачка.

Над 33% од жените сметаат дека не би го привлекле својот партнер, ако не биле нашминкани кога се запознале.

14% од жените стануваат рано, за да стигнат да се нашминкаат, пред да стане партнерот од спиење.

6 од 10 жени никогаш не одат на работа без да се нашминкани.