,

Како да одгледате експлозивно дете?

Повеќето родители не се подготвени за неизбежните изливи на бес што ги изразуваат малите деца. Како што растат децата, така родителите стануваат потрпеливи, развиваат родителски вештини и учат како да се релаксираат. Или можеби не … Кај некои деца, бес и експлозивноста остануваат и кога ќе пораснат. Едно е кога едно дете приближно 15 килограми бесно ги гази работите во собата, и нешто сосема друго кога истото дете ќе порасне и почнува да фрла столчиња околу куќата. Овие деца имаат некаков бес во своите стомаци. Ќе ја почешаат површината и се случува БУМ. Фреквенцијата, интензитетот и времетраењето на бесните епизоди ја надминуваат причината зошто детето едноставно има лош ден. Ако вашето дете ги уништува работите, напаѓа други деца, или честопати е тепано, сфатете го тоа многу сериозно. Еве неколку совети како треба да се однесувате во такви ситуации. Научете нешто за бесот Бесот е борбена емоција. Ние го активираме нашиот гнев кога сакаме да одиме во некоја битка, да се бориме и да победиме. Одговорот на нашиот нервен систем е таква што работата на нашето срце се забрзува, крвта се праќа до мускулите, па тие стануваат посилни, а дишењето се забрзува, па добиваме повеќе кислород. Овие физички реакции се доволно силни за да го надвладеат детето. Овој голем биолошки настан изгледа малку застрашувачки - се чини дека детето е надвор од контрола. Бесот е всушност секундарна емоција. Вашето дете чувствува различна, примарна емоција, и тоа е она што треба да го истражите. Лутината најверојатно е резултат на една од следниве работи: -Закани за самодоверба (отфрлање, загрозени права), кои доаѓаат од вообичаени искуства во детството, како што се чувство дека братот или сестрата се поважни, недоследна примена на правила, понижувачки и непријатни пцовки на јавно место, неправдата кон другите, чувството на неразбирање од страна на други и слично. -Биологија: глад, ниско ниво на шеќер во крвта, замор или болка -Стрес или вознемиреност (поради развод, промена на училиште или старател, претстоен тест, контрола) -Тага (смрт на блиски или големи промени во животот) -Фрустрација (проблеми во комуникацијата, недостаток на вештини и знаење, перфекционизам и страв од грешки, верувањето дека барањето помош е знак на слабост, итн.) Ако успеете да ја препознаете и да ја победите примарната емоција на вашето дете, бесот нема да биде неопходен Основен здравствен преглед Бидете сигурни дека вашето дете редовно јаде, спие добро и намалете ја неговата напнатост. Дали детето има премногу одговорност и затоа чувствува притисок? Родителите се екстремно слепи за детскиот стрес, но тој секако постои. Бидете будни и сочувствителни за време на излив на гнев Многу е лесно да се биде вовлечен во иста состојба како и детето. Наместо тоа, треба да останете смирени и да му помогнете на вашето дете да се смири. Родителите лесно се преоптоварени со детска хистерија, но со студена реакција која го игнорира ваквото однесување, само го долевате маслото. Затоа обидете се мирно да разговарате со вашето дете. Внимавајте на јазикот на вашето тело и држете се до мирен тон. Вашиот израз на лице треба да покаже емпатија и сочувство. Ако вашето дете ви дозволува да дојдете и да го прегрнете, направете го тоа. Покажете му дека сфаќате дека неговиот гнев е резултат на тага за нешто и дајте му простор и време за да се смири. Водете евиденција Запишете секојпат кога детето покажува лутина. Запишете што се случило претходно и како е решена ситуацијата. Не заборавајте да запишете што правевте вие и другите околу вас, а не само вашето дете.Дделете ги оценките од 0 до 10 за интензитетот на лутината. Следете колку долго трае бесот, и забележете го тоа. По една недела или еден месец, дали забележувате нешто? Кога ќе почнете со промените, ќе сакате да знаете дали работите се подобруваат. Гневот нема да исчезне преку ноќ, но ако тоа се случува поретко, тоа е помалку интензивно или пократко, тогаш напредувате. Не се откажувајте! Зборувајте за причините кога сè ќе помине Кога детето е бесно, тогаш тоа не е добар момент за конструктивен разговор. Најдобро е да го одложите овој разговор. Кога сè ќе дојде на место, обидете се да го прераскажете целиот инцидент и да го замолите вашето дете да ви помогне да разберете што го направи толку луто. Слушај. Слушајте ја целта за разбирање на вашето дете и неговите ставови. Не се бранете или исправувате. На пример, ако детето каже: „И дозволи на сестра ми прва да го земе велосипедот. Таа секогаш го зема велосипедот прва“, немојте да се браните и да кажете дека тоа не е точно. Наместо тоа, едноставно потврдете ги неговите чувства и верувања: Дали мислиш дека твојата сестра секогаш го зема прва велосипедот?“, „Мислиш дека таа има повеќе права од тебе, нели?“ „И јас ќе се чувствувам како тебе да мислам така.“ Правилно моделирање Децата треба да научат дека агресијата не ги решава проблемите. Ако го користите бесот за да го привлечете вниманието на детето и да го натерате да слуша, веднаш застанете. Вие сте модел на такво однесување и вашето дете само го копира. Научете го вашето дете како да ги реши проблемите Научете го вашето дете како да ги реши проблемите на позитивен начин. На пример, прашајте го следново: „Покрај тоа што си лут, како на друг начин можеш да покажеш дека си незадоволен поради тоа што твојата сестра го добива прва велосипедот?“. Потоа, понудете неколку решенија: наизменично секој втор ден сестра ти ќе го вози велосипедот, оставајте хартија на велосипедот секој ден на која ќе пишува кој е следниот на ред, извлекувајте хартија, фрлајте коцка … Обидете се со едно решение оваа недела, па ако нема подобрување, пробајте со друго. Да се контролира гневот е прашање на избор Децата веруваат дека другите се виновни за нивниот гнев и дека се невини жртви на силни емоции кои го опкружуваат нивното тело. Научете ги децата со техники за релаксација - длабоко дишење, туш со топла вода, одење, слушање музика, вежбање со релаксација на мускулите. Охрабрување Децата кои се лути се и обесхрабрени, и ние треба да им помогнеме да стекнат самодоверба и да ги подобрат своите односи со другите членови на семејството. Погледнете ги нивните добри страни и обрнете внимание на тоа колку сте горди што сте направиле нешто за вашето семејство. Зголемете ја оваа позитивна интеракција и забавувајте се. Ако работите не одат на подобро, немојте да се стегате и обидете се да разговарате со детски психолог. Неколку сесии, и ќе бидете изненадени колку можат да помогнат.