ТЕШКА РАЗДЕЛБА СО ПАРТНЕРОТ: Како да ја надминете?

Единствениот начин што навистина функционира е да си дадете време. Како што тврди експертката во оваа област, Хелен Фишер, може да дојде ден кога човекот што спиел во вашиот кревет веќе нема да е таму. Ќе се разбудите едно утро и ќе сфатите дека вчера воопшто не сте мислеле на него или неа. 

Истражувањата покажуваат дека ние обично даваме премногу предвидувања за времето што ќе ни треба да почнеме да се чувствуваме подобро по разделбата. Но, постојат неколку пробни и проверени помошни методи за да се олесни и забрза процесот за да се соземете емотивно и да се вратите во еден нормален живот без него. 

Овие научни совети се препорачуваат од специјалисти од различни научни области кои проучуваат човечки емоции и однесување.

* Не го следете вашиот поранешен партнер на Фејсбук и социјалните мрежи. Се покажало дека оние кои ги следат поранешните партнери на социјалната мрежа, е многу поверојатно да развијат сериозно негативни чувства кон човекот, уште повеќе да го сакаат назад и всушност многу да си попречат на надминување на разделбата. 

* Направете листа од пет работи што треба да ги има идниот партнер, и пет работи што не мора да ги поседува. Во корист на оваа вежба е што можете да започнете конструктивно во потрага по партнер кој е подобар за вас од претходниот. Разберете дека поделбата не мора да ги одразува негативните својства кај вас, тоа е многу важно. Многу истражувања покажуваат дека способноста за справување со одвоеноста во голема мера зависи од тоа како се гледате себеси. 

* Запишете неколку работи кои се несомнено корисни како резултат на одвоеноста. Ова во голема мера ќе го намали стресот од ситуацијата и ќе ви помогне да погледнете напред со позитивен момент. 

* Разговарајте за разделбата. Излегува дека кога зборувате за разделбата и ги споделувате своите чувства за неа, тоа на некој начин и помага да "излезе" од вас. Обидете се со тоа.