Како уметници се нашле во програмата на Министерството за култура без да знаат?

Многу критики имаше во јавноста за програмата на Министерството за култура во која дури имало и уметници кои без да знаат, си го прочитале своето име дека им се одобрени средства. Петрит Сарачини од Министерството за култура во Отворено на ТВ 24 изјави дека за сите проекти е скромна поддршката, дека се скратени сите ставки, а за тоа дека одредени уметници се нашле во програмата без да знаат вели дека сепак од Македонска филхармонија имало приложено проекти. Сарачини вели дека се создала пропаганда во јавноста, a дел од конкурсите биле со краен рок во јуни. Уметниците обвинија дека некој тука не си ја врши работата. За темата беше кажано дека е многу сложена, а деновиве имаше многу критики за распределбата на парите. Многу уметници и установи имаа забелешки.