Кога говориме дека детето е проблематично, го поттикнуваме ли навистина и да биде?

Ако прекумерната детска игра понекогаш може да се претвори во проблематично однесување, најдобро знаат родителите и професорите кои секој ден се среќаваат со такви деца. Иако родителите вложуваат максимални напори за да всадат одредени правила на однесување, понекогаш децата се уште работат по свое. Иако ваквото однесување може да се окарактеризира како "проблематично" од родителите, дали е ова навистина случај? Јасно, дури и најстрпливите родители во исто време ќе ја изгубат волјата за дневно опоменување. Сепак, понекогаш премногу рано малите деца почнуваат да се нарекуваат проблематични. Освен тоа, секојдневното нарекување на детето може да создаде спротивен ефект - дека дури тогаш детето станува навистина проблематично? 

Проблематично дете и однесување 

Неколку дена по ред, малечкото се однесува "диво", и како да не може да го фокусира своето внимание, одбива да ги слуша сите. Ова е ситуација со која голем број родители сигурно се сретнале. Дури и ако некој додаде ситуација во која наставникот во училиштето или тетка во градинката ги предупредува родителите за однесувањето на малите, родителите се убедени дека едноставно имаат проблематично дете. Во такви ситуации, многу родители ќе се чувствуваат малку засрамени, прашувајќи се зошто нивното мало дете создава проблеми? Затоа, едноставно оправдувањето како се работи за проблематично дете едноставно ќе стане пракса, и овој збор некогаш ќе допре и до малите. И токму во ова тој ќе може да побара изговор за неговите идни постапки.


Нема причина да се грижите
Пред да го прогласите детето за проблематично, би било добро да си поставите неколку прашања. За почеток, размислете малку за неговиот однос со другите деца, но исто така и со возрасните. Дали малото дете влегува без причина во конфликти со луѓето околу него, и дали може да го карактеризирате како мал силеџија кога станува збор за дружење со врсници? Во однесувањето кое ги загрижува родителите, најважно е да се одреди на кој начин тоа се манифестира. Во случај едноставно да не ги слуша наредбите од другите и да работи по свое, но не покажува грубо однесување кон другите, тоа веројатно не е навистина проблематично дете. По некое време, таквото однесување едноставно се повлекува и може да се појави во одредени интервали. Експертите истакнуваат дека повременото неслушање е често начин да се навикне на нова средина во која детето сака да биде истакнато, што честопати е случај кога одат на училиште или во градинка. Затоа, ако слушнете дека има проблеми во однесувањето во градинка или училиште, тоа не значи дека детето треба да се "отпише" како проблематично. Создавање на проблематично дете? Кога првите знаци на "диво" однесување почнуваат да го спомнуваат психологот и разни методи, детето едноставно ќе почне и само да верува дека има сериозни проблеми во однесувањето. Самиот збор "проблематичен" самиот ќе го поврзе детето исклучиво со негативни конотации и на самиот почеток ќе се смета дека нема многу шанси за драстично подобрување. Дополнително, кога детето еднаш ќе го присвои тоа, може да почне да се разгледува и во иднина може да се "извади" со несоодветни однесувања, бидејќи сите веќе знаат дека е едноставно проблематично. Многу е поважно да се разговара со мало момче кога првпат како родител ќе се сретнете со одредени несоодветни однесувања. Преку разговор, обидете се да најдете причина за такво однесување, што речиси никогаш не е хроничен проблем кој не може да се реши.
Психолозите се согласуваат дека позитивноста е исклучително важна во овие дискусии. Детето речиси секогаш ќе го слуша добронамерниот совет наместо закани и неми зборови во кои објаснувате зошто таквото однесување е лошо.