Мамо, биди среќна, за да бидам и јас

Сè што пропуштив да ти кажам. Сè што ти пропушти да разбереш на време. Што научив и за што сè сум ти благодарен..

Кога се сеќавам на детството, во спомените ми излегува твоето грижливо лице - толку збунето во тоа да се бори, да трпи, да се жртвува.. Неодамна прочитав некаде дека децата на несреќните родители тешко наоѓаат среќа. Вистина е, мамо, и сакам да го знаеш истото. Се сеќавам како трпеше понижувања и малтретирања од тато, бидејќи мислеше дека треба да се жртвуваш заради мене. Како се претвори во сенка и одлучи да немаш право на среќа, бидејќи си била мајка. Лекцијата што ја научив е дека децата ја апсорбираат и насмевката и тагата на нивните родители. 

Не обидувајте се да ме заштитите од сè - тоа не е можно и не е потребно. Се сеќавам на деновите кога таа не ме испушташе од очите и гледаше како орел над мене. Исто така, кога не дозволи да возам велосипед, бидејќи се плашеше дека ќе паднам и ќе се повредам. Летнав и треснав, цел бев со модринки и во крв. Но, научив да се исправам, да станам.. И те молам, не ми ја пеглај мојата кошула, затоа што треба да се справам и без тебе. Кошулата е само симбол. Тоа е мојот симбол на твојата чиста срдечна амбиција секогаш да биде корисна, да ги направам моите денови полесни и да се соочам со тоа. 

За да ги научам лекциите за животот, ми треба моето горчливо искуство, мамо. Понекогаш ми недостигаше насмевка. Имаше денови кога таа беше толку уморна, брзаше некаде и вознемирена што заборави да се насмее. Овие денови ја пропуштив твојата насмевка - исполнета со толку многу виталност, инспирација и енергија, и пренос на сите наоколу. 

Би сакал да можев ти дадам повеќе прилики да се смееш, но не можам да се вратам назад. Не обидувај се да бидеш совршена мајка. За мене си дури и кога не си. Дури и ако не веруваш, ти си совршена - со своите несовршености, слабости и стравови. Ти си мојата мајка - онаа кој ми даде живот и на која и должам толку многу. Со денови гледав како се обидуваш да се надминеш себеси, бидејќи мислеше дека не правиш доволно. Како работеше ноќе, бидејќи требаше да ми обезбедиш подобра иднина, скапо училиште и еден куп работи, од кои не сум имал вистинска потреба. Денес сакам да ти вратам, и сè уште не знам како. 

Прости ми за секоја солза. Дури и кога ја трескав вратата пред очите твои и ти велев дека ми е доста од тебе и за сите забелешки - знаев, мамо. Ја знаев вистината и колку те повредував. И затоа што секогаш ми простуваше, јас не поставував граници. По секоја од твоите солзи, јас викав внатре во себе, иако изгледав рамнодушен и ладен за тебе. Прости ми, бев неблагодарник што си играв со твоите чувства и ти го кажувам сето ова дури сега. 

Те сакам, мамо. Ова е најважното нешто што навистина сакав да го знаеш. По мој чуден, егоистичен и задоцнет начин ти си личноста, која ја сакам со целото мое срце и ти благодарам за она што сум, за она што си ти и за сè што си направила за мене. 

Со љубов, 

Твојот син