Навики од кои треба да се откажете за да бидете среќни

Пред неколку години, нашиот заеднички пријател неочекувано умре на 27-годишна возраст. Марк и јас поминавме речиси една година во жалост, што нè натера да размислуваме за нашиот живот однапред. Последиците од оваа трагедија го преформулираа нашето размислување на многу нивоа и целосно го трансформираа начинот на кој пристапуваме кон нашите животи, нашите соништа, нашите односи. Одеднаш сфативме колку кршливоста на животот секој момент го прави толку значаен, и како повеќето од нас губат премногу моменти, поминувајќи излишни, одвлекувачки моменти што го крадат нашето внимание од работите што всушност нè прават среќни. И додека ги редизајниравме нашите животи, научивме дека кога ќе престанеме да правиме погрешни работи, можеме брзо да создадеме многу нови можности за среќа и мир. Еве 4 навики кои вредат да се откажете од нив: 1. Ни ги одложувајте вашите цели! - Некои луѓе сонуваат за успех, додека други наутро се будат и работат напорно за него. Промените често не доаѓаат кога ни се потребни најмногу. Одложувањето веднаш е потешко и пострашно. Она што не го започнувате од денес нема да биде завршено ни утре. Нема ништо постресно ако некои незавршени задачи ги оставите за утре а може да ги завршите денес. Тајната на движењето напред е само почеток. Почнувајќи од сопственото его, обично е доволно за да го добиете потребниот моментум за да ја задржите топката напред. Па, заборавете на финишот и концентрирајте се на првиот чекор. Кажете: „Избрав да ја започнам оваа задача со мал, несовршен чекор“. 2. Престанете да ги залажувате другите и да измислувате  изговор! - Престанете да ги залажувате другите за она што треба или што не, што чувствувате и што не. Кога ќе ги доведете во заблуда другите за она низ што поминувате, се откажувате од одговорност и го продлабочувате проблемот. Престанете да трошите енергија во погрешна насока и почнете да преземате одговорност за вашиот живот. Измамата е само уште еден вид возбудлив изговор, а изговорот е првиот чекор кон неуспех; вие и само вие сте одговорни за вашите избори и одлуки. 3. Престанете да се обидувате да го контролирате неконтролираното! - Ако се обидувате да контролирате сè, а потоа да се грижите за работите што не можете да ги контролирате, вие го осудувате животот на незадоволство и мизерија. Некои сили се надвор од вашата контрола, но можете да контролирате како реагирате на овие работи. Секој живот има позитивни и негативни аспекти - без разлика дали сте задоволни или не и од аспектот на кој се фокусирате. Најдоброто нешто што можете да го направите е да ги оставите нештата што не можете да ги контролирате и да ја насочите својата енергија кон работите што можете да ги направите - како вашиот став. 4. Престанете да живеете во друго време и место! - Некои луѓе го поминуваат целиот свој живот обидувајќи се да живеат во друго време и место. Тие се жалат што е тоа, што можат да направат или што може да се случи. Сепак - минатото е минато, а иднината не постои. Без оглед на тоа колку време поминуваме во размислување и жалење, не менува ништо. Еден од најголемите парадокси на животот е дека нашата светла иднина зависи од нашата способност да обрнеме внимание на она што го правиме денес и сега. Мораме да живееме што е можно повеќе во моментот. Не сонувајте за одмор кога сте на работа и не грижете се за задачите додека се на одмор. Погледнете ја убавината околу вас.