,

Научници од срцето на Италија открија која паста е најздрава

Макароните не се добри за здравјето. Особено тие можат да придонесат за дебелината. Сепак, од нив има и малку предност - тестенините можат да спречат срцеви заболувања. Истражувањата во оваа област биле направени од научни експерти од Универзитетот во Пиза. Тие откриле дека макароните од интегрално брашно можат да го зголемат здравјето на срцето. Факт е дека овие производи го активираат кардиоваскуларниот систем и го стимулираат создавањето на нови филијали на крвните садови. Овие гранки стануваат „бајпас“, кога срцето престанува со работа. Истражувањето е спроведено врз глувци. Сите тие биле поделени во две групи. Првата група ја вклучувале глодари, кои биле хранети со богати бета-глукан тестенини од интегрално брашно, но во вториот експеримент глодарите биле хранети со обична паста. Истражувањата покажале дека повеќето од глодарите кои јаделе тестенини, кои содржат многу бета-глукан од јачмен, преживеале срцев застој. Исто така, тие имале значително помалку оштетувања на миокардот. Според експертите, тоа може да се должи на формирањето на гранки на крвни садови на глувците – „бајпас“ на крвотокот.