,

НАУЧНИЦИ ОТКРИЈА: Како стресот ги заразува луѓето наоколу

Научниците од Универзитетот во Калгари открија необична способност на стресот: роднините, пријателите, кои комуницираат со луѓето кои страдаат од пострауматично стресно растројство, исто така ги манифестираат симптомите на тоа отстапување. Притоа личното трауматично искуство нема никакво значење, соопшти „Medical Express“. Стресните сигнали кои доаѓаат од блиските може да го променат мозокот на човекот токму како што се случува кај фактичкото тестирање на стрес. Научниците го проучувале феноменот на еден пар на глувци. Тие земале едно од животните и другото го изложиле под стрес. Потоа тие повторно заедно ги соединиле двете животни. Понатаму, истражувачите ги тестирале реакциите на мозочните клетки. Излегува дека кај двете глувчиња процесите на мозокот се менуваат на ист начин. Затоа научниците заклучиле дека стресот е заразен. Ова се случува по следнава шема: кај едниот примерок активирањето на невроните води до отцепувањето на соединенијата кои сигнализираат за опасност (предупредувачки сигнал.) Овој сигнал се доловува од вториот глушец, а тој ги пренесува информациите на целата група. Така функционира механизмот на дефанзивна еволуција. Тој е релевантен и за луѓето. Интересно, по социјална интеракција со стресот ефектот од него се намалува до излезно ниво само кај женките. Кај нив негативното влијание што е докажано на невроните се намалува речиси два пати по дружење со оние кои не биле подложени на стрес.