,

Од продавачка до легендарна модна икона: Коко Шанел и нејзините цитати за животот, модата и жените

Младата Габриел Шанел работела во провинцијална продавница за облека, а во слободно време сакала да пее во кабаре. Нејзините омилени песни беа "Ko Ko Ri Ko" и "Qui qua vu Coco". Така го добила и прекарот Коко. Од неа не излегла пеачка и тоа било подобро. Бидејќи светот немаше да ја добие легендарната мода, која целосно ја промени идејата за модата и местото на жената во општеството, давајќи ѝ малку црн фустан и "Шанел 5". Еве некои сјајни изјави на Коко Шанел - жената со совршен вкус и остар ум. Сè е во наши раце, па не треба да го пуштиме. *** Недостатокот на вкус има ограничување. Добар вкус е бесконечен. *** На 20 години, твоето лице е она што ти го даде Природата. На 30 години, твоето лице е она што животот го направил. На 50 години, твоето лице е она што го заслужуваш. *** Ако сакате да го имате она што никогаш не сте го направиле, ќе треба да го направите она што никогаш не сте го направиле. *** Прифатено е дека луксузот е спротивен на сиромаштијата. Не, луксузот е спротивен на вулгарноста. *** Убавината треба да започне од срцето и душата, инаку козметиката нема да помогне. *** Луксузот треба да биде удобен, во спротивно тоа не е луксуз. Не губете време да го скршите ѕидот со надеж дека ќе направите врата од него. *** Тие велат дека жените се облекуваат за жените да го инспирираат нивното ривалство. Вистина е. Но, ако мажите исчезнат од светот, жените ќе престанат да се облекуваат. *** Ако убавината на жената те погоди, но не се сеќаваш како беше облечена, таа беше облечена совршено. *** За жените не е најважна возраста. Тие можат да бидат восхитувани за 20 години, симпатични на 40 години и да останат недостапни до крајот на нивните денови. *** Ако сте родени без крилја, не ги спречувајте да растат. *** Нашата убавина е неопходна за нас не сакаат мажите-а глупоста -за да ги сакаме мажите. *** За да бидете неопходни, секогаш мора да се менувате. *** Староста не заштитува од љубов, но љубовта ја спречува староста.