Почина Принц Хенрик – најголемата љубов на данската кралица Маргарет II

Принцот Хенрик, сопруг на данската кралица Маргарет II, почина на 83-годишна возраст. Принцот умрел непосредно пред полноќ во сон во палатата Фриденсборг, околу 40 километри северно од Копенхаген. Кралицата и двајцата синови стоеја покрај него до последниот здив. Последниот месец беше тест за принцот, тој беше хоспитализиран во болница во Копенхаген. Пулмоналната криза е причина за неговата посета на медицинското одделение, за кратко време принцот се опоравува , но малку подоцна неговата состојба се влошува и се преселува во палатата во Фројдсборг. Хенрик е Французин роден во Таланас во Југозападна Франција. Неговото полно име е Анри Мари Жан-Андре, гроф де Лабурде де Монпеза. Во раните години живеел во Виетнам, каде што неговиот татко, исто така, се занимава со семеен бизнис. Во 1939 година, неговото семејство се врати во Франција. Хенрик студирал во училиште во Бордо. Во 1950 година се вратил во Ханој и таму завршил средно училиште, а потоа студирал право и политички науки во Сорбона во Париз. Студирал кинески и виетнамски во Националната школа за ориентални јазици во Париз. За време на неговата воена служба тој бил во алжирска пешадија во периодот 1959-1962 година, а потоа се приклучил на француското Министерство за надворешни работи во Азија и конечно во Француската амбасада во Лондон. Се запознава со престолонаследничката на Данска Маргарет на вечера во Лондон во 1965 година, каде што таа студирала. Принцезата го импресионира со своето учење за водење разговор. Тие се среќаваат една година подоцна на свадба во Шкотска и конечно ја поканува на приватна вечера. Подоцна, таа признава дека се вљубила лудо во него. Во 1967 година тие се венчале. Со текот на годините принцот не криел дека би сакал да има поголема улога отколку принц консорт. Тој и кралицата ги споделија интересите во уметноста и културата. Принцот објавил неколку поетски книги илустрирани од кралицата, како и готвачи и мемоари. Принцот и кралицата признале дека сакаат да имаат повеќе време да поминат со своите синови, пред да се посветат на службените должности произлезени од крунисувањето на Маргарет. Во 2017 година, Кралската палата објави дека принцот страдал од деменција. Кралската двојка ја прослави својата златна свадба истата година.