,

Решете ја надуеноста во стомакот

За да избегнете надуеност, внимавајте на следниве работи:
  • Избегнувајте мастики; Мастиките за џвакање содржат ксилитол, сорбитол или манитол, кои влијаат на зголемена плунка во трактот за варење
  • Намелете го внесот на млечни производи; Еден од главните симптоми на нетолеранција на лактоза е надуен стомак. Постојат низа производи кои може да бидат алтернатива за млеко и млечни продукти, како млеко од ориз кое ги смирува цревата или млеко од кокос.
  • Земајте пробиотици; Тие се одлични за варење, поттикнување на расположението и имунитетот, а најважно е што влијаат на намалување на гасовите, како и регулација на бактериската рамнотежа во цревата.
  • Опуштете се; Стресот предизвикува собирање на кортизол и адреналин, што води до надуеност
  • Вежбајте; Цврсти стомачни мускули можат да ги спречат гасовите од цревата
  • Не зборувајте додека јадете; Голтањето воздух предизвикува надуеност