АНА БУНТЕСКА: Само живи и здрави да сме

Да не ти минат годините џабе

Колку само да прелетаат преку тебе

Ко штркојте секоја година над оџаков

Да не ми остариш без да сетиш

И како странец да се пулиш едно утро

Дур си ја чукаш глата за да се сетиш

Каде времето ти минало

И шо се’ имаш одминато

Отвори ширум очите

И вратите на срцето

Рашири рацете ко да сакаш светот да го гушниш

И живеј го мигот

Не тагувај за минатото

И онака немаш начин за назад да се вратиш

Пушти нека изврви низ тебе тагата

Само да помини без да се задржува

Без да ти го труе телото и умот

Силно со двете раце држи го овој ден

Сега

Сега, по ѓаволите

И овде!

Не му ја мисли за утре

Утрото можеби и оладени ќе сме

Пикнати во накитен дрвен ковчег

Налет

Налет се’

Дај вино да пиеме

На сонце да мижуркаме и да се смешкаме

Мрзливи за да зборуваме

Или без врска муабети да тераме

Сега

И овде

Без ниту една мисла за вчера

И исчистен умот од она “утре”

Оти можеби токму мигот кој го пропуштаме

Е мигот од кој животециве ни зависат

И во кој ете нешто во нас ќе кликне

И часовникот ќе се разработи

Како добро подмачкан механизам

И стрелките напред ќе кинисаат

А и ние со нив

Неосетно

Оти така коцките се наместиле

Насмевни се сега

Само насмевни се и дај да наздравиме

Пушти си ја душата

Па што и ако се поднапиеме

Барем песна ќе запееме

Наместо таговни гласој да испуштаме

Налет да е

Само живи и здрави да сме

Сега и тука

Ти пред мене

Јас пред тебе

Секој со својата чаша полна живот

А животот полн љубов

Та љубовта полна простување

Чисто како здив на доенче

Невино како детски поглед

Со страст како срце на млада невеста

Со мудрост како 80 да имаме

Сега и тука

Ти и јас

На здравје да ни е!

За здравје да ни е!

За Женски магазин, поетесата Ана Бунтеска