Сурова храна е здрава, мит или вистина

Во светот расте бројката на приврзаниците на хранење по принципите на сурова храна. Кај нас ова во минатото се практикувало за време на постите. Во поново време, овој тренд има се поголем број на приврзаници. Една студија на ЕУ, покажала дека органско овошје и зеленчук имаат дури до 50% повеќе антиоксиданти, кои научниците сметаат дека може да го намалат ризикот од рак и срцеви заболувања. Тие исто така имаат повеќе витамини и минерали, како што се железо и цинк. Според други неодамнешни студии, органската храна е подобра во борбата против ракот. И луѓето кои јадат органска храна имаат подобар имунолошкиот систем, подобри навики за спиење и се со помала веројатност да бидат дебели, отколку кога се јаде „конвенционална“ храна. Предностите на органска храна најголеми се за бебињата. Просечното бебе е родено со 200 токсини и канцерогени материи во телото. Од времен аспект, децата додека стигнат до нивната втора година, повеќето од нив го надминуваат смртоносното ниво на токсини во нив. Со хранење на вашето дете со органска храна, тоа ќе има околу 1/6 од износот на канцерогени материи во неговата крв. На овој начин, се намалуваат ризиците од болести значително. Затоа за доенчињата и децата, исхраната со сурова органска храна е од особено значење. Според нутриционистот Дрвошански, да, суровата храна е исклучително здрава! Да, таа ги содржи сите макро и микронутриенти во нивната најприродна форма, а содржи односно може да содржи и одредени дигестивни и друг вид ензими како и корисни пробиотски култури што се неопходни за оптимално здравје. Мојата препорака е дека суровата храна треба да биде доминантна во исхраната, можеби некои 70% од внесот на храна треба да биде во сурова, термички необработена форма. Но, од друга страна исто така сметам дека здравата и избалансирана исхрана значи и одреден, помал внес на термички обработена храна, која со термичката обработка се доведува во состојба во која нашиот организам полесно може да ја дигестира (разложи) и искористи. Некои намирници консумирани во сурова форма можат да бидат и токсични, или содржат токсични супстанци наречени анти-нутриенти (фитинска киселина, лектини и др.) кои при термичка или друг вид на обработка (киснење, ’ртење и др.) се уништуваат или намалуваат. Интересно е дека во однос на концентрацијата на антиоксиданти во храната, науката денес потврдува дека концентрацијата на одредени важни полифенолни материи во овошјето и зеленчукот (како каротеноиди (бета каротен, ликопен и др.), инидол-3-карбинол и др.) многукратно се зголемува при кратка, неколкуминутна термичка обработка. Денес науката се занимава и со прашања кои се однесуваат на енергетскиот потенцијал на храната од аспект на фреквенција и вибрација на молекулите во храната и влијанието кое термичкото или друг вид на процесирање го има во нарушување на тој енергетски баланс, но тоа е едно повисоко ниво на разбирање на храната. Треба да се земе предвид и индивидуалноста на секој организам, личната перцепција и афинитети, но во секој случај внесот на сурова храна треба да биде важен, значаен дел во исхраната на секој човек.“ - ни открива нутриционистот. Еве дел од придобивките на овој начин на исхрана: Суровата храна има помалку шеќер, сол и вештачки адитиви Уште една од најважните придобивки на сурова храна исхрана е дека луѓето кои го следат овој начин на живот консумираат значително помалку шеќер, сол и вештачки адитиви. Повеќето луѓе во западниот свет се консумираат премногу шеќер и сол, и повеќето процесуирана храна содржи вештачки адитиви кои можат да предизвикаат болести и несакани ефекти. Со тоа што поголемиот дел од храната што ја јадеме, суровини и храна, можете веднаш да се намали на вашиот внес на сите овие. Суровата храна може да помогне во губење на тежината Уште една голема атракција на сурова храна исхрана е тоа што може да биде голема помош со губење на тежината. На високо влакна, ниска содржина на исхрана се состои главно од суровини и овошје и зеленчук масти значи дека можете да се губат телесната тежина природно, и сè уште ќе биде добивање на сите на исхрана што ви треба. Суровата храна има ниско ниво на масти и калории Овошјето и зеленчукот имаат ниско ниво на масти, шеќер и калории. Без разлика дали внимавате на бројот на калории кој го внесувате, ако сакате да бидете здрави, да ги добиете сите потребни хранливи материи или сакате да се чувствувате полни со енергија, уживајте во порција овошна или зеленчукова салата (без додатни сосови) секој ден. Се намалува ризикот од појава на рак Со вклучувањето на сурова храна во секојдневното мени, значително може да го намалите ризикот од појава на рак. Суровите намирници се полни со витамини, минерали и антиоксиданти и имаат ниско ниво на токсини, за разлика од преработената храна. Преработката на намирниците може да предизвика токсични и канцерогени карактеристики, кои се поврзуваат со појава на рак, но и на многу други болести. Суровите намирници изобилуваат со ензими Тие се одличен извор на разни ензими кои помагаат во подобра дигестија, здраво ниво на холестерол и спречуваат констипација. Уште повеќе, јадењето на сурова храна може да ви помогне да го забрзате метаболизмот и да ви помогне да изгубите килограми. Ензимите, исто така, ги намалуваат воспалителните процеси во телото. Суровата храна е здрава, но сепак не треба да се претерува. Не секој организам може да ја прифати. Токму и затоа најдобро се направи баланс. Со термичка обработка одредени витамини и минерали можат да се уништат, но од друга страна пак многу антиоксиданти се активираат, како што е случајот со ликопенот од доматите. За Женски Магазин, Вики Чадиковска