,

Топете килограми додека спиете!

Тоа е можно и многу лесно Ако се навикнете да спиете 8,5 часа на ден, можете да го забрзате процесот на губење на тежината за половина. Специјалисти од Харвард спроведоа љубопитен експеримент кој покажа дека намалувањето на должината на спиењето на човекот  за само 80 минути, додава скоро 550 неискористени калории следниот ден. Искусни учесници кои трошат 8,5 часа во креветот, губат од телесната тежина двапати побрзо од оние кои спијат 5,5 часа - со иста потрошувачка на калории. Тим од европски неврофизиолози од Универзитетот во Упсала, Шведска, покажа дека недостатокот на сон во текот на ноќта води до зголемена потреба од храна. Хормонот зависен од глад е најизразено развиен наутро по непроспиени ноќи. Како резултат на тоа, целиот нареден ден човекот го гони волчји апетит, а контролата на ситост е сериозно намалена. Но ако човек има исполнет сон цела една недела, за време на фазите на длабок сон се активираат процесите на согорување на вишокот на масти. Значи можеме да кажеме дека најактивната е губење на тежината во спиењето.