, ,

Треба ли да реагираме кога друго дете му пакости на нашето

 Децата бараат внимание. На кој било начин. Прават работи кои не се исправни. Но, така добиваат внимание. А подобро какво било внимание, па дури и негативно. Подобро такво од никакво внимание.

Сите ги сакаме нашите деца. Сите сакаме да ги заштитиме нашите деца. И така треба да биде. Но, каде е границата меѓу те сакам и јас те заштитувам, и јас ќе ти направам личност која не се бори за себе и ме чека да реши сè во нејзино име? Што да правиме ако нашето дете се расправа во паркот? Овие прашања секогаш се обесхрабрувачки и не сум сигурен дека постои универзален одговор. Со детето треба да разговара. Секогаш за сè. Тие не се толку мали, па да не знаат како работите функционираат. Тие секогаш треба да бидат поддржани. Но, не на патот „Вие сте подобри од другите и секогаш сте во право“, но на патот „Ова не беше причината поради која сте навредиле пријател, но верувам во вас дека ќе ви биде подобро“. Дајте му на детето пример за тоа како се чувствувал кога некој бил навреден. Како родители сме загрижени дали детето ќе не посрамоти пред сите. Децата бараат внимание, дури и негативните деца бараат внимание. На кој било начин. Децата прават работи посебно кога не се во право. Затоа што така тие го привлекуваат вниманието. И добиваат големо внимание, па дури и негативно. Подобро од недостатокот на внимание. Постои една девојче во нашиот парк која секогаш им напакостува на другите деца. Често на многу неубав начин. Но, не затоа што е лоша. Тоа го прави поради тоа што и треба внимание. И таа не знае како поинаку. Мамо работи, тато работи, другото бебе е големо и таа е - сама. Кога такво дете го навредува нашето мало дете, најлесно е да се лутиме. Но, ако погледнеме во поширока слика, ќе видиме дека детето бара припадност. Да го барате она што вашето дете го добива на дневна основа. И тогаш работите ќе престанат да бидат црно-бели. Една мајка еднаш ми кажа дека децата беа како кактуси еден на друг. И тоа е навистина така. Се разбира, ние не треба да се бараме од децата да си играат со дечињата кои се проблематични, бидејќи тие треба внимание. Ние треба да настојуваме и нашите деца да ја стекнат чувствителност и да разберат дека не е сè е црно и бело и дека тие деца не се лоши, додека другите се добри. Секој има право на грешка. Сите ние понекогаш можеме да се најдеме во ситуација кога ќе откриеме дека нашиот начин на образование не може да биде функционален во сите полиња. Но, правиме сè од срцето и најдоброто што знаеме, а тоа е многу важно. Исто како што признаваме ако направиме грешка. Така е и со децата. Не можеме само да осудуваме. Ние немаме право да ги осудуваме луѓето. Бидејќи не знаеме каква е заднината на нивната приказна. Но, ние можеме да ги учиме своите деца да се почитуваат себеси, притоа да не ги означуваат другите како добри или лоши. Тие не мора да сакаат сè. Но, тие треба да ги почитуваат разликите. И луѓето кои не се добри за нив. Исто како и возрасните.