Експертите откриваат кои намирници е безбедно да се јадат некое време откако им помине рокот.
Чоколада:
На чоколадата на која и помине рокот може да се појават бели точки, но не грижете се, се работи за кристализиран шеќер. Омиленото благо слободно изедете го, иако веројатно нема да биде толку вкусно како кога е свежо.
Чипс
Исто така ја губи свежината, но е безбеден за грицкање, и тоа благодарение на огромната количина сол. Сепак, најдобро е да не чекате да поминат повеќе од три недели по истекот на рокот.
Сирење
Единствено тврдите сирења, како што е пармезан, може да се јаде по истек на рокот, и тоа три до шест недели. Но, меките намази јадете ги во рок. Исто така, кога ги отворите, конзумирајте ги во рок од недела дена.
Бисквити
Благодарение на конзервансите, бисквитите се безбедни и два месеци по истекување на рокот. Но губат вкус. Крцкавоста може да се обидете да ја вратите така што накратко ќе ги стоплите во рерна.
Мед и џем
Големата количина на шеќер го чува медот и џем од пропаѓање, па слободно конзумирајте ги, дури и кога згуснат во средина.
Паста
Нејзиниот рок е неограничен додека ги чувате како што треба. Кога ги отворите шпагетите или макароните, остатокот сместете ги во сад во кој не влегува воздух како би го сочувале производот од влага.