,

12 хобија кои не му даваат на вашиот мозок да деградира

На стареењето е подложно не само нашето тело, туку и мозок. За жал, да го сочува памтењето, јасниот ум и интелект во староста не му успева на секој. Дури и кај здрави возрасни лица, постои природно влошување на когнитивните функции. Сепак, неврофизиолозите се убедени - ако сте правилно нахранети, водите активен животен стил и ако посветувате одредено време на активности, вашиот мозок се развива и ќе бидете поинтелигентни во староста! 12 најинтересните и корисни хобија за развој на мозокот. Изберете еден или повеќе и посветете му најмалку половина час дневно! 1. Медитација Медитацијата помага да се намали нивото на стрес, крвниот притисок, да се зајакне имунолошкиот систем и да се подобри способноста на концентрација. Само 10 минути целосна релаксација ќе ви даде големо расположение и ќе ви помогне подобро да работи вашиот мозок. 2. Работа во градината Овоштарството е изненадувачки корисно хоби за мозокот. Вие: го намалувате нивото на кортизол - стрес хормон; се полните со позитивна енергија; горди сте на вашите достигнувања; вршите физичка работа; го намалувате ризикот од деменција за 36%; Поминувате време на свеж воздух. 3. Подготвување на храна Истражувањата покажуваат дека луѓето кои подготвуваат храна дома водат поздрав живот. Покрај тоа, тие имаат способност да избираат максимални здрави производи и да уживаат во процесот на готвење, кој има корисен ефект врз состојбата на мозокот. 4. Читање Читањето го учи умот да се фокусира, да го прошири речникот, да развие имагинација, аналитички способности и да го направи мозокот поактивен. Покрај тоа, читањето е еден од најдобрите начини да се справите со стресот (нивото на стрес се намалува за 69%). 5. Свирење на музички инструмент Свирењето на музички инструмент придонесува за когнитивниот развој, ја подобрува координацијата и фини моторни вештини. Како и кај децата и возрасните, свирењето на музички инструмент го зголемува нивото на интелигенција. 6. Играње шах Во текот на играта, двете хемисфери на мозокот се развиваат, меморијата се подобрува и се подобрува стратешкото размислување. 7. Танцување Танцувањето не е само одлична физичка обука, која ги намалува нивоата на стрес и ги зголемува нивоата на серотонин. Танцувањето е начин да стантее поинтелигентен,бидејќи за памтење и репродукција на различни комбинации на движења активно вклучувате различни области на мозокот. 8. Тимски спортови Играјќи во тим, добивате многу предности: мобилност, нови пријатели и комуникација. Истражувањата покажуваат дека недостатокот на комуникација негативно влијае и на состојбата на мозокот и општата здравствена состојба. Затоа, кошарката, фудбалот, одбојката и другите тимски спортови ќе бидат одличен начин да се помине корисно време. 9. Боречки вештини Во прилог на своите очигледни предности - тоа е уметност да се борите за себе - боречките вештини го развиваат мозокот добро, ја зголемуваат вашата способност да се концентрирате, одржуваат рамнотежа и постигнуваат единство на духот и телото. 10. Плетење Експертите велат дека плетењето е одличен начин за борба против загриженоста, анксиозноста, депресијата и хроничната болка. Предностите на работа со рацете може да се споредат со ефектот на медитација. Плетењето го активира парасимпатичниот нервен систем и тапните реакции "удри или бегај". 11. Пишување Водете дневнил, весник или тетратка во која ќе ги напишете вашите мисли, идеи, цели, итн. Ова помага да се решат голем број проблеми и служи како еден вид на механизам за ослободување на стресот. 12. Изучување на јазик Учење на странски јазик ќе ве направи попаметен. Покрај тоа, можете да комуницирате со странци, да се запознаете со нивната култура. Сето ова помага да се намали ризикот од деменција.