4 знаци дека детето е подготвено да почне да чита

Читањето е клучна точка во учењето, но тоа не се случува на иста возраст за сите деца. Некои се подготвени на возраст од 4 години, други и на седум не можат да читаат . Затоа, важно е да се следат некои специфични знаци кои сугерираат дека детето е веќе подготвено за овој чекор. Често, родителите, се загрижени дека детето заостанува зад своите врсници, го присилуваат да седи и да се мачи. 

Еве што советува Ветај Хејс. За секое дете ова време доаѓа на различна возраст. 

Затоа, наместо да гледате на возраста, важно е да ги следите другите важни знаци на подготвеност. 

1. Свесно е за напишаното 

Ако детето сфати дека кога читаме, ги изговараме зборовите што се испишани на страниците во книгата, почнуваме да го поттикнуваме. - Покажете му како правилно да ја држи книгата. - Покажете му како да чита од првата страница до последната страница, од лево кон десно. - Оставете да ја прочита страната што веќе сте ја прочитале. - Покажете му ги зборовите - напишани на знаци околу вас додека шетате по улицата или додека патувате. Објаснете дека зборот е составен од букви кои се како ... состојките на јадење. 

2. Ги знае буквите 

Еден од неоспорливите сигнали дека детето е подготвено да чита е кога знае и не ги меша буквите од азбуката. Познавањето на буквите е веќе голем напредок. Некои деца полесно учат звуци, а не букви. Еве како можете да помогнете: -Секој ден пејте букви од азбуката, и прикажете ги напишано ако имате табла со азбука. - Вежбајте големи и мали букви секој ден, печатени и рачно напишани. - Ставете ги магнетните букви на во фрижидерот за да го олесните учењето. 

3. Звукови познавања

 Детето треба добро да чуе и да ги разликува различните звуци во секој збор од говорниот говор. Ова е тешка задача, но детето асимилира лесно и природно. Еве како можете да го поттикнете процесот: - Прочитајте му песни и рими на детето. - Играјте при откривањето на рими. - Пејте песнички кои имаат за цел да ја откријат римата за да го привлечат вниманието и да го задржат својот интерес.

 4. Читање и разбирање 

Децата кои добро слушаат и разбираат имаат богат и напреден речник. И постојат многу начини да ги проширите овие вештини. - Читајте му на детето секој ден од најраната возраст. - Раскажете му приказна . Поставувајте прашања за бајка карактери, нивниот карактер, како се чувствуваат ... - Читајте заедно, а не само да му прочитате на детето. - Вие исто така мора да читате книги. Не постои начин да го натерате детето да чита ако не го сторите тоа сами. - Носете го детето во книжарница со вас не само за да изберете книга, туку и за читање кое тој го организира таму.