7 карактеристики кои децата ги наследуваат исклучиво од татковците

Познато е дека децата се микс на двајцата родители, но и дека ако едниот родител е доминантен, тогаш детето ќе повлече доста особини баш од тој родител. Научниците досега во многу наврати потврдија дека децата интелигенцијата ја наследуваат исклучиво од мајките, но што е она што го наследуваат исклучиво од татковците?

Листата од седум карактеристики кои ги наследуваме од таткото, гласи:

1. Ментални растројства: Меѓу оние кои мажите ги пренесуваат на своето потомство најчесто се ADHD и шизофренија.

2. Репродуктивно здравје: Истражувањата покажуваат дека лошиот квалитет на спермата може да биде наследна патологија.

3. Срцеви болести: Научниците открија дека некои мажи може да пренесат неисправни хромозоми кои го покачуваат ризикот од хронични болести за 50%. Под одредени фактори, оваа особина ја наследуваат синовите.

4. Пол: Не е тајна дека машките гени се одговорни за полот на бебето.

5. Раст: Интересно е дека растот зависи од гените на таткото- колку што е таткото поголем, поголема е можноста наследниците да бидат високи.

6. Бојата на очите: Со оглед на тоа дека гените на таткото доминираат над гените на мајката, главните особини на лицето и бојата на очите на детето се веројатно исти како кај таткото.

7. Состојбата на забите: Мора да знаете дека машките гени се одговорни за структурата на вилицата, па затоа децата од таткото ја наследуваат густината на забите, белината итн.

Кога зборуваме за интелектуалните способности на детето:

- Мајката 100% од интелектот го пренесува на синовите

- Истото важи дека за недоволно развиените ментални способности кои синот ги наследува од мајката

- Таткото може да го подели интелектот само со својата ќерка, но за тоа шансите се 50% (што значи дека ќерката може да наследи интелект и од мајката и од таткото)

- Генијални жени или 100% глупави жени не постојат. Но затоа мажи со Нобелова награда и сериски убијци се дел од нашиот реален живот 

Заклучок и порака за жените

Ќерката ќе добие половина од вашите ментални способности (затоа пред бременоста, развивајте го мозокот).

Синот паметот го наследува од вашиот татко, не од вашиот сопруг. Значи онаа фраза „ист си како татко ти“, има едно друго значење.

Ќерката може да ја воспитате како сакате, но таа секогаш ќе има памет како нејзиниот татко!

Извор: Стил.курир.рс