8 цитати на лауреатот на Нобеловата награда Казуо Ишигуро

Британскиот писател од јапонско потекло Казуо Ишигуро ја доби годинешната Нобелова награда за литература. Ишигуро е роден на 8 ноември 1954 година во Нагасаки, Јапонија. Од 1960 година живее во Лондон. Во 1978 година дипломирал англиска филологија и филозофија на Универзитетот во Кент. Во 1980 година, тој ја бранел докторската дисертација на Универзитетот во Источна Англија за работата на Малколм Бредбери. Првпат ја публикува во 1980 година. Живее во Лондон со својата сопруга и ќерка. Има напишано седум романи, неколку драми, кратки раскази и песни. Неговото најпознато дело е романот "Остатокот на денот", кој доби свое филмско издание со Ентони Хопкинс во главната улога. Еве некои од неговите цитати. 1."Ако мислите дека сте совршени сега, никогаш нема да стигнете до височините, за кои несомнено имате способност".
  1. "Ние ја одземавме вашата уметност затоа што мислевме дека ќе ги откриеме вашите души. Подобро кажано, го направивме тоа за да докажеме дека воопшто имате души".
  2. "Секое дете мора да биде измамено, ако сакаме да пораснеме без повреди".
  3. "Спомените, дури и највредните, бледнеат изненадувачки брзо. Но, не верувам во тоа. Спомените кои ги ценам најмногу, никогаш не исчезнуваат."
  4. "Се прашувам дали тоа што го чувствуваме денес, не е како оние дождовни капки,  кои уште паѓаат врз нас од небото, иако одамна престанало да врне. Се прашувам дали без спомените, не ни останува ништо друго, освен љубовта да избледи и умре."
  5. "Кога ќе остарам и  ќе погледнам назад кон својот живот, па  ќе видам дека сум го посветил на задачата за да создадам уникатна убавина во светот, ќе бидам задоволен. И никој нема да може да ме убеди дека сум изгубил време."
  6. "Сакам моите зборови да преживеат по преводот".