Ако Св. Петка ви дојде на сон, еве што значи тоа: Се јавува само од две причини!

Православните верници утре (27 октомври) ја слават Света Петка, а еве ги обичаите и ритуалите поврзани со овој празник, пишува Ловсенса.

Света Петка многумина ја сметаат за заштитник и се верува дека таа особено ги штити и им помага на жените, децата и старите лица. Верниците ѝ се молат, особено жените, да им помогне во животните проблеми.

Покрај храмовите посветени на светицата, често има и извори и се верува дека водата од овие извори е лековита и многу помага во заздравувањето.

Според популарното верување, Света Петка на верниците често им се појавува во сон од две причини: да обезбеди утеха и да донесе добра вест или како еден вид предупредување за грешки.

Според стариот обичај, на оваа светица и се оддава чест со молитва на празникот, се пали темјан и се избегнуваат тешки домашни работи.

Света Петка не е само христијански празник, туку и празник на крштевањето на многу православни верници кои веруваат дека оваа светителка е заштитничка на нивниот дом.


Фото: денови.мк