Бабата и внучето имаат посебна врска: Зошто таа е важна и посебна во животот на детето

Баба - колку топлина, добрина и нежност има во овој збор. Сите наши сеќавања за бабите се врзани со убави спомени, летни одмори, пити, совршени палачинки, и многу други работи кои ги прави само близок и сакан човек. Убав чај, бајки, безгранична љубов, кои се вашите асоцијации? 

Ја сакам и ценам својата баба, па дури и на неа личам повеќе отколку на моите родители. Но, и мојата ќерка повеќе личи на баба си отколку на мене и на ова ме потсети една моја пријателка. Според научниците, бабите од страната на мајката имаат најголемо влијание врз детето. Врската меѓу бабите и внуците е силна и длабока. Како што се покажа, таа влијае на генетско ниво. Одамна не е тајна дека нашите деца ги наследуваат особините од бабите.

И ние исто така личиме на родителите на нашите родители. Затоа често можете да забележите сличност меѓу децата и веќе починатите роднини. Генетиката е сложена и непредвидлива наука. Родителите треба да сфатат каква улога во животот на нивните деца играат роднините. Дури и оние чувства кои бабата ги имала во текот на бременоста можат да влијаат на внучето. Нашите емоции, однесување, добри и лоши навики се пренесуваат преку гените.