Бабица сум 20 години и мислев дека сум видела сè: Но вакво нешто не сум - браво!

Оваа девојка ги разби сите предрасуди дека денешните девојки се премногу нежни и разгалени. 

Работам како акушерка по гинекологија веќе 20 години и навистина можам да напишам книга од неколку тома од сè она што сум го видела и слушнала.

Има многу комични ситуации, има среќни моменти, но за жал има и многу тажни настани. Со текот на времето, некако научив како да ги контролирам своите емоции, да не плачам кога некој настан ме растажува, да не се лутам на прекумерна грубост и дрскост, да бидам умерена да се радувам кога сè ќе заврши добро.

Бремените жени, особено оние кои раѓаат за прв пат, се навистина многу различни - секоја за себе. Тие обично се исплашени и често хистерични. Постојат и храбри жени кои претходно посетувале некои курсеви за бремени жени, курсеви за дишење и слично, затоа породувањето со нив е многу лесно.

Сепак, она што се случи минатата недела, го видов за прв пат и морав да го споделам со вас.

Една млада бремена жена дојде кај нас, на возраст од 22-23 години, немажена и веројатно ќе биде самохрана мајка.

Имаше големи породилни болки, но не беше доволно отворена, па ја оставивме во породилното одделение сè додека не започнаа породилните болки.

Повеќе од три часа таа имаше слушалки во ушите и слушаше некаква музика. Имаше болки, но шеташе за да го забрза процесот.

Не викна, ја однесовме во просторијата за породување и тогаш се случи нешто што никогаш не сум го видела во животот. Додека се пораѓаше, таа продолжи да слуша музика, само што овој пат пееше гласно. Како што се зголемуваше болката, таа пееше сè погласно. На крајот, сè заврши добро, без компликации, таа роди здраво девојче и не го испушти гласот.

Тоа беше нејзино прво раѓање. Одамна немам видено толку силна жена, девојка или како и да ја викам. Оваа девојка ги разби сите предрасуди дека денешните млади девојки се премногу нежни, разгалени и неспособни за живот.

извор:srbija24.com