Божиќен пост: Дневно мени за сите 40 дена од постот

Верниците кои го практикуваат Божиќниот пост честопати се сомневаат во она што ни е дозволено да јадеме.

За да не направиме грешка, ви носиме правила за постот и детали за тоа што можете да јадете во текот на овие 40 дена:

28 ноември: Првиот ден од постот не е особено тежок. Верниците можат да јадат риба, зготвена храна, но не и растително масло. На овој ден, домаќинките можат да подготват супа од зеленчук, како и ориз.

29 ноември: Во петок е забрането да се јаде зготвена храна. Верниците веруваат дека ореви, овошје и суров зеленчук треба да се јадат на овој ден. Дозволено е користење на леб, мед, суво овошје….

30 ноември, 1 декември: Овие денови, на верниците им е дозволено да подготвуваат риба со употреба на растително масло.

2 декември: Не можете да јадете масло во понеделник, но можете да јадете зготвен оброк, базиран на вода. Можете да направите кремаста супа од зеленчук како главно јадење и варен зеленчук за вечера.

3, 4 и 5 декември: Јадете риба со малку маснотии. Верниците можат да јадат пржена риба со додавање ориз, варен зеленчук, но можат да јадат и посна пита.

6 декември: Верниците на овој ден јадат термички необработена храна. Се користат бобинки, ореви, мед и суво овошје. Таквата храна ќе ве наполни со енергија.

7 и 8 декември: Овие денови можете повторно да јадете риба и морска храна. Тестенините од лигњи се одлична вечера.

9 декември: Забрането е масло во понеделник, но може да се готви и вкусна храна во масло. Денес можете да направите просо каша со додавање на овошје и мед. За вечера, можете да печете зеленчук или да јадете кисели краставички.

10 декември: Ден за риба. Слободно можете да јадете риба и морска храна.

11 декември: Денот на сувата храна повторно доаѓа. Овие денови можете да јадете салати од свеж зеленчук, сушено овошје, како и јаткасти овошја.

12 декември: Дозволена е храна во масло. Како риба. Сите видови на пецива, но без додавање на месо, млеко и сирење.

21-22 декември: Рибите и морските производи се главен дел од менито деновиве. Може да купите крап и да го подготвите со каша од леќа.

23 декември: Дозволено е да се јаде варен оброк. Грав со база на вода и салати од зелка се совршено решение за овој ден.

24 декември: Денес е дозволено да се јадат оброци подготвени од масло.

25 декември: Ден на сува и сурова храна. Бидете сигурни дека користите мед за да ја вратите вашата енергија.

26 декември: Дозволено е да се јаде топла, зготвена храна. Нашиот предлог е посен подварок со варен компир.

27 декември: Ден за сува храна. Јадете сурово овошје и зеленчук, но и смути.

28-29 декември: Јадете риба овие денови.  Консумирањето риба е многу здраво, затоа слободно уживајте во оваа вкусна храна.

30 декември: Ова е ден без масло. Варен зеленчук, крем супа, салата без масло….

31 декември: Можете да додадете масло во вашата храна на овој ден. Слободно можете да направите домашна пита од компири и да уживате.

1 јануари: На овој ден, верниците не јадат термички обработена храна.

2 јануари: Гответе вкусни јадења без масло. Нашиот предлог е варени житни култури за да ви помогнат да го снабдите вашето тело со витамини.

3 јануари: Ова е ден за сува храна. Ова е вистинско време да се посветиме на молитва.

4 и 5 јануари: Овие два дена можете да зготвите супа, грашок, грав, итн. во масло.

6 јануари: На Божиќ се јаде суво овошје и се практикува строг пост.

Постот не е диета, бидејќи главната цел на апстиненцијата е да се намалат желбите и да се спротивставиме на злото. Важно е верниците однапред да се подготват за постот за да не се јават здравствените проблеми.

Исклучоци за време на постот се дозволени за бремени жени, деца и лица кои страдаат од одредени здравствени проблеми.