Брза и лесна за подготовка: Кејт Мидлтон го откри рецептот за нејзината омилена торта!
Тортата на Кејт Мидлтон која го полуде светот!
Кејт Мидлтон едвај успева да готви со своите кралски должности и трите деца, но
познато е дека нејзиниот омилен десерт е вкусна торта со темно пиво, што го
крева чоколадото, најомилената храна, на уште повисоко ниво. Кадифената горчина
на пивото и неодоливата сладост на чоколадото се совршена мешавина во ова
вкусно задоволство.
Потребни
намирници:
За пандишпанот:
-250 мл темно пиво,
-250 гр путер,
-75 гр какао во прав,
-400 гр шеќер во прав,
-150 мл павлака,
-2 јајца,
-1 лажица екстракт од ванила,
-275 гр брашно,
-2 и 1/2
лажички сода бикарбона
За филот:
-300 гр крем сирење,
-150 гр шеќер во прав,
-125 мл слатка
павлака или шлаг
Начин
на подготовка:
Загрејте ја рерната на 180 ° C и подгответе калап за торта со дијаметар од 23
см, кој треба да се подмачка и да се попрска со брашно или да се обложи со
хартија за печење. Истурете го пивото во тенџере, додадете го путерот и загревајте
додека путерот не се стопи. Потоа измешајте ги какаото и шеќерот. Изматете ја
павлаката со миксер со јајцата и екстрактот од ванила, истурете ја во сад со
пивото и путерот и измешајте го брашното и сода бикарбоната. Истурете го
тестото во калап и печете 45 минути до еден час.
Оставете тортата да се излади целосно во калапот. За филот, добро измешајте го
крем сирењето, додадете шеќер во прав и продолжете да матите. Подгответе ја
слатката павлака или шлаг одделно за да направите цврста маса, а потоа полека измешајте
ја во крем сирењето. Добиениот фил намачкајте го врз изладената торта и
уживајте во совршениот вкус.
Бон апетит!
Фото: Profimedia
Можеби ќе ве интересира:
(Рецепт) Полнети домати со пармезан и лук: Уживање за целото семејство
Мафини без брашно: Брз рецепт за колач со боровинки од само 3 состојки