Чудото на љубовта го разбуди Рикардо од кома: Филмска приказна за брачен пар од Рим заболени од корона го воодушеви светот

Излегол од „тунелот ковид“ по тримесечна кома, Рикардо се разбудил благодарение на гласот на неговата сопруга Кармен снимен на телефон, кој му го пуштиле лекарите.

Во нејзиниот очај, Кармен сакаше тој да ја чуе и да се „разбуди“. И - се случи чудо, Рикардо конечно ја слушна својата Кармен!

„Никогаш нема да можам да им се заблагодарам доволно на лекарите за она што го направија“, изјави Кармен за медиумите потресена од нејзините емоции.

Животната приказна за љубовта на една жена што ги спасила и двајцата, нејзиниот глас што го „одвел на другиот брег“, започнува во април кога Рикардо (61), без претходни здравствени проблеми, е сместен во римската болница „Емели „позитивен на kovid 19, со сериозни респираторни проблеми. Само еден ден подоцна, Кармен, позитивна на вирусот, влезе во болницата. За среќа, таа имаше помали здравствени проблеми и по само неколку дена, беше пуштена на домашно лекување. Состојбата на Рикардо дополнително се влошува, лекарите го ставаат на одделот за интензивна нега, но терапијата не помага - по само неколку дена тој паѓа во кома.

За Рикардо, но и за Кармен, тогаш започнува пеколот и најтешкиот удар во животот: таа е очајна поради ситуацијата во која се наоѓа нејзиниот сопруг, не може да се справи со стравот дека нејзиниот сакан човек ќе умре. Кармен немала сила да се бори сама.

Слушала песни од балконот, се ширел ентузијазмот на граѓаните од пролетта дека епидемијата брзо ќе помине ... Но, музиката брзо стивнлаа, градот бил опустошен, имало сè повеќе мртви, а Кармен живеела исплашена и со ранета душа. Терапијата со психолог не помагала, а празната куќа станувала неподнослива.

Од очај, еден ден собрала храброст и ја повикала болницата „Емели“, одделот за интензивна нега. Таа го замолила докторот да и го даде неговиот телефонски број за да може да му испрати говорна порака и го молела да ја пушти, да оди кај Рикардо, иако бил во кома. Во пораката, Рикардо го моли да не попушта:

- Сè уште имаме многу да сториме заедно, ние двајцата, нашите деца и внука, потребна ми е твојата сила и пред се твојата љубов. Врати се.

Откако ја напушти болницата, Рикардо го гледаше сообраќајот на улицата како да го гледа за прв пат. Плачел, сведочеше деновиве неговата Кармен, од шок и среќа. Тој беше изнемоштен, но жив, го победи Ковид со својата Кармен - се роди по втор пат.

Лекарот ја разбра љубовта и болката на Кармен и му остави порака на Ричардо. Оттогаш, лекарите секој ден му ја испраќаат пораката на Рикардо, за да може да го слушне гласот на неговата сакана сопруга. На неговиот роденден,

И така, еден ден од јуни, се случи чудо: по звукот на неговата Кармен, Рикардо се разбуди! Лекарите беа воодушевени, Кармен беше пресреќна што нејзиниот сопруг веќе не беше во кома. Со помош на психолог, таа се подготвуваше за својата прва средба со нејзиниот сопруг: По три месеци, Рикардо беше друг маж излезен од кома, мачен, со многу килограми помалку. Средбата следеше со многу солзи и радост, а во болницата, заедно со нив, лекарите, медицинските сестри, персоналот плачеа ...

Рикардо излезе од ужасот на вирусот корона, но сè уште се опоравува во друга римска болница. Целото лето го помина во рехабилитација, пристигна есента и ново избувнување на вирусот и страв од Италија во карантин. Рикардо секој ден станува подобар, а денот кога излезе од болницата да се пресели во друга, на Кармен и ја држеше раката додека одеше низ вратата на болницата.

Нејзините пораки, нејзината љубов, успеаја. Љубовта има моќ на лек  повторува Кармен секој ден кога влегува во болницата кај нејзиниот Ричардо.

Извор: Новости