Чувствувала замор, малаксаност и изгледала бледо: Кога посетила лекар ѝ рекле дека и остануваат 5 години живот

Тешката борба на една девојка чиј свет се распадна преку ноќ поради злобна болест

Причината за заморот на Руби била многу позлобна од премногу доцни ноќи и ја оставила младата студентка да се плаши за својот живот, пишува Сан.

- Се чувствував исплашено, но и постојано се прашував дали е ова реално. „Целиот мој живот се смени преку ноќ“, рече таа. 

За време на нејзината втора година на Институтот за изведувачки уметности во Ливерпул, таа почнала да се чувствува крајно исцрпено и изгледала многу бледо. На почетокот се сведувала на премногу пиење, пред работите да тргнат на полошо.

Набрзо изгубила многу килограми бидејќи целосно го изгубила апетитот. На пат кон куќата на пријателка, Руби се онесвестила и веднаш била пренесена во Ургентниот центар каде лекарите првично мислеле дека е анемична - состојба предизвикана од недостаток на железо во телото. Меѓутоа, медицинската сестра забележала дека Руби останала без здив и побарала да направи дополнителни тестови.

Четири дена подоцна, Руби била шокирана кога и била дијагностицирана Акутна лимфобластна леукемија (АЛЛ) - агресивна форма на рак на крвните клетки.

Според најновите податоци достапни во Англија, се проценува дека по дијагнозата кај оние на возраст од 15 до 24 години, речиси седум од десет луѓе ќе живеат пет години или подолго.

- Бев многу несреќна и преокупирана со болеста. Имаше многу мрачни денови бидејќи се чувствував прилично беспомошно и дека никогаш нема да го вратам животот, објасни таа. Сеќавајќи се на денот кога и беше дијагностицирана болеста, Руби рече дека во моментот кога го слушнала зборот „леукемија“, нејзиното „срце потонало“.

- Сум слушнала за тој тип и порано и знаев дека не е добар.

ВИДОВИ ЛЕУКЕМИЈА

Постојат четири главни типови на леукемија. Тоа се:

-Акутна лимфоцитна леукемија (АЛЛ) - брзо прогресивна форма на болеста. Почесто кај децата.

-Акутна миелоидна леукемија (АМЛ) - брзо прогресивна. Почеста кај возрасните.

-Хронична лимфоцитна леукемија (ХЛЛ) - полека прогресивна форма и почеста кај возрасните.

-Хронична миелоидна леукемија (ХМЛ) - напредува бавно и е почеста кај возрасните.

- Можев да видам како моите родители изгледаат исплашено и загрижено, тогаш знаев колку е сериозно - објасни таа.

Руби била брзо префрлена на одделот за рак за возрасни за да започне со нејзиниот исцрпувачки третман.

- Ме однесоа на биопсија на коскената срцевина, која ја направив будна и ова беше мојот прв вкус како болна од рак - рече таа.

Во текот на следните две години, Руби беше подложена на интензивна хемотерапија и на крајот беше префрлена на хемотерапија за одржување, што и овозможи да се врати на универзитетот. Таа претрпе неколку инфекции од третманот и рече дека целото искушение влијаело врз нејзиното ментално здравје.

Руби рече: „Бев прилично депресивна за време на мојот третман бидејќи имав многу болки, а бев и болна и слаба. Немав контрола над мојот живот и престанав да ги правам работите што сакав да ги правам, како што се пишување песни и пеење. Бев одвоена и од пријателите со кои се дружев и тоа беше многу изолирано време.

И покрај несаканите ефекти од третманот, Руби отишла на ремисија по првите три круга на хемотерапија и била прогласена за здрава, што значи дека била без рак во мај 2019 година. Руби продолжила да прима хемотерапија во следните две години и конечно го заврши третманот во јули 2021 година.

Таа додава: „Чувствував неверојатно да се биде без третман, но и малку страшно и тоа е се што знаев две и пол години од мојот живот. Имав и малку мамурлак „без хемо“ каде што имав главоболки и се чувствував грубо неколку месеци додека хемотерапијата го напушташе моето тело, додаде таа.


извор: најжена.рс

фото: Фејсбук / Руби