Здравје // Рецепти
Црнец без јајца: Микс од вкусови во десерт кој се топи во уста
Едноставен, брз и превкусен...
Состојки:
1 кисело млеко;
5 шољи шеќер;
5 шољи брашно;
1/2 шоља масло;
100 грама афион;
3 големи лажици какао;
1 мала кесичка сода бикарбона;
мармалад или џем по избор.
Состојки за глазура:
200 грама чоколадо за готвење;
8 лажици млеко;
8 лажици шеќер;
1 лажица масло.
Начин на подготовка:
Сите состојки освен мармаладот или џемот се мешаат убаво и се истураат во подмачкано тавче. Овој колач се пече на 180 степени околу 40 - тина минути. Откако ќе се испече, со мармалад или џем се премачкува целиот колач, а на крајот се растопува чоколадото со млекото, маслото и шеќерот и се истура.
Колачот се остава да се олади, а потоа се сече на коцки и се ужива во миксот на вкусови.
фото: chefsavvy.com