Д-р Несторовиќ ги откри тајните за добар секс: Жената треба да има три оргазми неделно за оптимално здравје

Зошто сексот е важен за нас и што се случува во нашиот мозок кога ќе се за заљубиме, објасни д-р Бранимир Несторовиќ во една српска емисија.

Како што тој вели, денес овој интимен чин најчесто се толкува погрешно: 

„Јас сум многу тажен што сексот стана олимписка дисциплина и што денес се мери со должини, минути, времетраење, броење, итн. Овие не се димензиите што треба да го мерат сексот. Сексот се мери според интензитетот на чувствата што ги имате кон некоја личност во тој конкретен момент ".

За што служи сексот?

„Кога гледате еволутивно, најефикасните организми во светот, како што се бактериите, вирусите, габите, доминантните форми на живот на Земјата, немаат секс. Тие се размножуваат со едноставна поделба. Сексот е феномен за луѓето и некои повисоки форми на живот и е интересен бидејќи многу е ирационално да се троши многу енергија за создавање на јајце, сперма, секс, оплодување ... Хромозомите се делат, мајката ги дели своите хромозоми на половина, таткото исто така, па повторно се обединуваат. Сосема е нејасно што може да послужи ова.

Бидејќи трошат огромна количина на време и енергија, луѓето стануваат слабо репродуктивни “, вели д-р Несторовиќ и додава дека на Земјата има само два вида кои можат да имаат секс секој ден, а тоа се луѓе и бонобо-мајмуните.

„Луѓето можат да имаат секс секој ден, а причината е многу едноставна, ние сме нискорепродуктивна раса.“

За што може да се користи сексот е прилично нејасно прашање, смета Несторовиќ.

„Имаше разновидни дискусии на оваа тема и еден од одговорите што ми се допадна ми го даде познат американски еволутивен биолог, кој рече: „Сексот служи за да се чувствувате добро. Во тоа има многу вистина. Освен што се париме секој ден, постои уште една карактеристика на сексот што е карактеристична за луѓето, а тоа е дека ни дава задоволство. Кај животните, тоа не е поврзано со чувство на задоволство, освен кај мајмуните бонобо", забележува познатиот пулмолог.

Несторовиќ го објасни феноменот на мајмуни бонобо, кој тој го нарече најпромискуитетни суштества на Земјата.

„Тие постојано имаат секс во текот на денот и немаат ограничувања кога станува збор за полот, партнерите ... Тие се целосно неагресивни. Во нив нема поим за насилство. Овој елемент на сексот е многу интересен, а тоа е дека станува збор дека сексот е исклучителен лек против стрес. Во моментот на доживување оргазам кај жените, нивото на антистресни хормони е исклучително високо и велат дека за оптимално здравје на жената, потребно е таа да доживее три оргазми неделно “.

Дека сексот има корисен ефект врз општата состојба на организмот, сведочи и фактот дека позитивно влијае на зајакнувањето на имунитетот.

„Друга функција на сексот е да го стимулира имунитетниот систем. Постојат студии кои докажуваат дека отсуството на секс ужасно ја намалува способноста на организмот да се бори против инфекциите".

Што се случува со долгорочните врски?

„Таму се одвива физиолошка синхронизација. Луѓето кои биле во брак подолго време почнуваат да комуницираат невербално", верува лекарот и додава дека сексот е механизам на ефективност на нашата емоционална врска со друго лице.

„Ако имате погрешна личност до вас, тој секс никогаш нема да ви донесе толку задоволство. Повеќето луѓе кои често менуваат сексуални партнери се претежно незадоволни. Затоа менуваат, сите се надеваат дека ќе најдат некој со кого ќе бидат добро. Нема да биде добро затоа што ако барате личност преку секс, никогаш нема да ја пронајдете. Треба да барате личност како личност, а добриот секс ќе дојде како резултат на наоѓање на вистинската личност “, заклучува д-р Несторовиќ.

Фото: Kurir / Nemanja Nikolić