Да се биде баба: Еве зошто „внуците се сакаат повеќе од сопствените деца“

Нема баба која во еден момент од својот живот не ја изговорила познатата реченица: „Внучињата се сакаат најмногу на свет.“

Раѓањето на внуците е најдобриот, но исто така и најтешкиот момент во семејниот живот. Новопечената баба има две задачи: да го зачува статусот на мајка, но и да се снајде во улогата на баба. Понекогаш овие две работи едноставно не се совпаѓаат.

Еве еден пример: Бабата се жали дека нејзината ќерка не ги носи нејзините внуци кај неа . „Откажав сè за тебе, и ти нема да можеш да дојдеш".

Нејзината ќерка го толкува ова како критика и се расправа со неа.

Друг пример: Бабата цврсто го контролира начинот на кој нејзината ќерка ги воспитува своите деца. Бабата знае најдобро, па ѝ кажува што да прави, како да готви, да се грижи за бебето, и така натаму. Па, тука станува збор за фактот дека ќерката се чувствува како некомпетентна мајка.

Бабата смета дека сега е нејзина обврска да го чува внучето и дека тоа така „мало и беспомошно“ не смее да оди во градинка. Додека нејзината ќерка ги предава документите за упис во градинка без мислење, бабата се чувствува повредена, нејзиното основно право е прекршено - правото да биде баба.

Поради овие или слични ситуации, настанува расправија која често кулминира, и приновата наместо да го зближи, го отуѓува семејството.

Поради овие ситуации, бабите често велат дека: внуците ги сакаат повеќе од родените деца!

Како да се надминат овие ситуации?

Денеска никој не сака критика на своја сметка. Кога станува збор за образованието, родителите често прават грешки, но исто така даваат се од себе за да го воспитаат своето дете најдобро што можат. Следниот пат кога сакате да дадете совет на вашата ќерка, едноставно премолчете. Нека таа сама ја одигра улогата на мајка. Може да дадете добронамерен совет само ако таа тоа го побара од вас.

Манипулација

Ќерката никогаш нема да и каже на својата мајка „Дојди да го чуваш внучето, бидејќи сакам да излезам од дома, ако не ќе полудам“, но тоа е секогаш во блага варијанта дека внучето треба да поминува време со својата баба.

Во такви ситуации, манипулацијата станува премолчен договор, бидејќи сите се задоволни.

Како да ја смирите врската со вашата ќерка?

Бидете свесни за она што го сакате како баба.

Бидете свесни за ситуацијата во која сте со сите проблеми што ги носи оваа ситуација.

Прашајте ја ќерката што очекува од вас и каква е вашата улога сега.

Кога ќе ги изнесете своите гледишта, полесно ќе ги совладате проблемите и ќе го поделите своето време и љубов за своите внуци и ќерки.


Извор: стил.курир.рс