Дали можат да не излечат верата или лекови и психијатри: Еминентниот професор со фантастичен одговор

Во неговата книга „50 прашања и 50 одговори од христијанско-психотерапевтска пракса“, истакнатиот српски невропсихијатар, академик и автор - Владета Јеротиќ открива дали неврозата може да се излечи со вера отколку со лекови и дали е подобро да се оди на добар психијатар или добар свештеник за решавање на ментални проблеми. ?

"Ако човекот имаше посилна верба, не би ни оболел од невроза. И кога веќе ќе се разболи, нека ја зајакне својата вера во заздравувањето. Бидете внимателни, при лечењето, не знам дали во излекувањето".

Се чини, на почетокот, дека во една реченица, почитуваниот академик го даде целиот одговор на оваа дилема.

Но, еве што го привлекува нашето посебно внимание:

„Неврозата, како што е познато, има безброј типови - благи, тешки и умерени. Би сакал да го привлечам вашето внимание на фактот дека неврозите, за разлика од психозата, првенствено се третираат со психотерапија, поретко и поуспешно само со лекови, а понекогаш и успешно комбинирајќи ги двете. Вератае секогаш неопходна, и кога неврозата се лекува на прв, втор или трет начин. И неверникот кога му верува на доктор, психотерапевт, пилула, се третира поуспешно отколку кога станува збор за човек кој се сомнева во сè. Пробите со плацебо, односно псевдо-медицина, ја покажаа големата сугестивна и автосугестивна моќ на човекот, што не треба да се сфаќа пејоративно, туку како израз на вродена човечка вера “.

Владета Јеротиќ го советува следново за решението на ментални проблеми што неизбежно нè прогонуваат секој ден, од најнештетната нервоза, напнатост, вознемиреност, депресија, па до најтешките форми на ментални и психолошки нарушувања:

„Сите наши ментални проблеми се духовни проблеми, исто така кога тие се и од физичка природа. Ние како духовни суштества сме одговорни за сите настани што се случуваат и во нашите ментални и физички сфери. Нашите најчести ментални проблеми произлегуваат од нашите односи со луѓето, најчесто со оние што се најблиску до нас, во семејството, а потоа и на работа. Нашите односи со блиски луѓе, сепак, во голема мерка зависат од нашите односи со нас самите. Мојата сопруга, сопругот, родителите, децата можат оправдано или неоправдано да ме лутат, тие предизвикуваат агресија кај мене, можат да ме исплашат, да предизвикаат страв, ме прават тажен предизвикувајќи депресија… но сите овие афективни ментални состојби можат, по некое време, да ме направат физички болен. Почетокот на сите ментални или психолошки проблеми е во мене. Кога би си суделе самите на себе, не би ни се судело, ни кажува апостол Павле во Коринтјаните 11:31 “.

Затоа, најважно е човекот, ако свесно признал дека има ментални проблеми, да си гопостави себе си следново прашање:

"Дали сакам воопшто да ја препознаам вистинската причина за проблемот или не, туркајќи го во несвесното? И второ, да одговори дали  може или не може сам да го реши проблемот. Ако заклучи дека не може сам да го реши, следува третото прашање: со кого да се консултира- со свештеник или психијатар? “

Еве, професорот Јеротиќ наведува логички примери дека верник, христијанин, најпрво би се обратил на спиритуализам, додека оној што не е верник, најпрво би одел кај психијатар или психотерапевт. Сепак, за професорот Јеротиќ, најидеална можност е да се посети религиозен психијатар, т.е. психотерапевт. Ако, од друга страна, се свртите кон вашиот духовен отец (монах, свештеник), на него останува да одлучите дали тој ќе ве задржи „под покровителство на молитви и совети“, или тој дополнително ќе ве упати на психијатар во кого самиот му верува како духовен водач.

„Добро е познато дека, со неколку исклучоци, тешките ментални заболувања (психоза) не можат да се корегираат или излечат само со молитви и совети дури и од најдобрите свештеници, но им треба помош, лекови и психотерапија (понекогаш болница) на добар психијатар. хронични ментални заболувања и состојби (апатија, вознемиреност, страв, депресија ...), кога станува збор за верник, не треба да се двоуми - на таквата личност му е потребна помош и од психијатар и од свештеник “.

Значи, поделбата - психологија, психотерапија или духовност е неточна. Човекот најдобро се лекува со негување на сите аспекти на своето битие - ментални, емоционални, духовни и физички, секој во согласност со своите верувања и потреби.