Дали на физички привлечните луѓе животот им е полесен и што значи феноменот „награда за убавина“

Се покажа дека луѓето кои се физички привлечни, и мажи и жени, уживаат мноштво предности и привилегии во животот.

Имено, покрај тоа што имаат предност да добијат повисоки оценки во училиште, тие имаат поголеми шанси кога бараат работа и заработуваат повисоки плати.

Помалку веројатно е дека згодните луѓе ќе бидат прогласени за виновни во правни и судски услови, а да не ги спомнуваме очигледните предности што ги имаат во однос на љубовта.

Дури и во детството, со слатките деца честопати се постапува пољубезно

Достапни се бројни истражувачки студии, статии и анегдотски докази кои обезбедуваат многу обемно покривање на феноменот „награда за убавина“ (на пример, Досингер и сор., 2019; Грајтемајер, 2020) и неговите механизми.

Но, важно е да се проучи другата страна на медалот, која често се занемарува, односно има ли аспекти во животот во кои физички привлечните луѓе наидуваат на тешкотии и пречки?

Непријателство поврзано со завист

Иако е вистина дека поубавите луѓе честопати се претпочитаат од спротивниот пол, обратното важи и за луѓето од ист пол (Agthe et al., 2010).

На пример, студентите со убав изглед се со поголема веројатност да бидат социјално исклучени или малтретирани од припадници на ист пол, односно од нивните помалку атрактивни колеги, веројатно како резултат на завист.

Слична динамика може да се забележи во работни средини каде што згодните вработени се соочуваат со поголемо непријателство отколку колегите и претпоставените од ист пол. Потоа, физички атрактивните кандидати обично се помалку успешни во интервјуата за работа со истополови анкетари, и се верува дека ова е затоа што тие се гледаат како закана.

Негативни први впечатоци

Луѓето честопати доаѓаат до позитивни заклучоци по првите средби со луѓе кои изгледаат добро, поради претпоставката дека згодните луѓе се поинтелигентни, поздрави и пољубезни.

Меѓутоа, постојат и многу несакани особини за кои автоматски се претпоставува дека ја придружуваат физичката привлечност (Галучи и Мејер, 1984), па затоа мора да се каже дека овие негативни впечатоци тогаш би можеле негативно да влијаат на развојот и прогресијата на меѓучовечките односи.

На пример, убавите луѓе честопати оставаат првичен впечаток дека се егоцентрични, неспособни и промискуитетни.

Преголемата привлечност, исто така, може да ги направи луѓето да изгледаат недостапни и застрашувачки. Интересно е што дури и позитивните претпоставки може да имаат несакани последици, на пример, лекарите да не ги сфаќаат сериозно симптомите поради претпоставките за подобро здравје на физички привлечните луѓе.

Дали е навистина лесно за атрактивните луѓе во животот?

Иако истражувачката литература во голема мера ги истражува позитивните аспекти поврзани со убавината, а истражувањата за негативните аспекти на добриот изглед се ретки во споредба, тоа не значи дека борбите на физички привлечните луѓе се незначителни.

На пример, од горенаведените точки, само недостатоците на работното место може да имаат големо влијание врз животот.

Ова е затоа што се очекува дека приближно 50 проценти од колегите на работното место ќе бидат луѓе од ист пол, од очигледни причини.

Затоа, предноста на добриот изглед може повеќе или помалку да се надомести со придружните недостатоци.

Убавите жени избираат помалку атрактивни мажи бидејќи ...

Тој процент е често многу поголем за одредени групи луѓе, како што се медицински сестри, градежни работници, работници од информатичката технологија, спортисти и стјуарди.

Следува дека само малцинство луѓе кои се и згодни и работат во средина во која доминираат колегите од спротивниот пол, навистина може да ја доживеат „наградата за убавина“ на работното место.

Со оглед на тоа дека работата е огромен дел од животот и дека е само еден од многуте домени споменати погоре, се чини дека вообичаената анегдота „луѓето кои изгледаат убаво имаат поудобен живот“ е сепак прекумерна генерализација.Извор: zena.blic.rs