Денес е Источен или „Светол“ петок - исклучок кога се мрси, а тревата набрана денес има посебно лековита моќ

Првиот петок по Велигден се вика Себичен, или Источен петок - Балаклија.

Првиот петок по Велигден се нарекува уште и благ или несмасен петок, односно петок кога не се пости, што е разбирливо, бидејќи му претходеше најдолгиот и најстрогиот пост во годината.

За овој петок, кој се нарекува и Светол петок, името Источен петок е пораспространето. Вообичаено е да се излезе во зори до најблискиот извор или вода, каде што некој се мие, пие вода, бере цвеќе, се радува и се враќа дома само навечер.

Првиот петок по Велигден се слави во многу делови на нашата земја, но под различни имиња. „Светол“ е затоа што е во неделата на Светлата недела. Во некои делови на земја, „да се блажи“ значи да се јаде „благо“ - млеко, сирење, крем, путер од „благото“ на говеда. Начинот на исхрана објаснува дека ова е исклучителен петок кога не пости. „Себичен“ или „источен“ може да се објасни на сличен начин бидејќи тоа е „специјален“ петок кога се мрси.

Така се нарекува во многу села каде што жените не работат напорна работа тој ден. Овој петок, во селата од соседна Србија, околу Ниш и Пирот, се вапсуваат јајца како за Велигден, само што се наменети за мртвите. Некаде овој ден се слави како селска прослава, но без црковни церемонии. Во областа Пирот, вообичаено е да се коле јагне во овој петок.

Луѓето веруваат дека билките собрани на овој ден имаат исклучителна моќ за лекување. Во многу села,  одат да берат билки на ливадите, а народните билкари одат на места познати само за нив на височините . Се верува дека билките собрани денес имаат исклучителни лековити својства, затоа во Шумадија, тревата исечена овој петок е оставена „за Бога“.

Во случај на добиток да се разболи, тие ги мешаат билките со трици и го даваат како лек за лекување. На некои место едноставно ја косат тревата на најблиската ливада и ја оставаат настрана и ја чуваат во текот на годината, додека на други места пак берат млечка и прават од неа венци, кои ги оставаат да се исушат покрај изворот, па дури потоа ги внесуваат во куќата.