Денес е Света Петка, заштитничка на жените и сите болни: Ова никако не го правете

На 27 октомври, православната црква и нејзините верници го слават денот на преподобната мајка Параскева - Света Петка, заштитничка на жените и светица која им помагаше на болните и сиромашните.

Култот на Света Петка се негува со векови во Југоисточна Европа, и го почитуваат и некои нехристијански народи на истокот. Верниците се молат за помош и спас од болести и други животни неволји. Денот на нејзиното упокојување е обележан со задебелена црна боја во календарот и претставува не само голем христијански празник, туку и еден од најчестите празници за крштевање, а многу верници ја сметаат за нејзина заштитничка (особено жени, деца и стари лица) и ја слават како прослава.

Таа потекнуваше од богато и побожно семејство. Таа имаше брат, чие име беше Јевтимије, кој се замонаши на многу рана возраст, а подоцна стана епископ на Мадита. Дури и како мало девојче, кога одеше со мајка си во црква, беше многу побожна. По смртта на нејзините родители го напуштила домот на своите родители и заминала во Цариград, каде што се замонашила во црквата Света Софија, а потоа заминала во Јордан.

Покрај храмовите на Света Петка, често има извори на лековита вода што ја земаат луѓето, верувајќи дека тоа ќе ги залечи нивните рани и ќе ги заштити од болести.

Параскева е родена во Епиват, во близина на градот Каликратија во Мала Азија, на крајот на десеттиот или почетокот на 11 век. Традицијата вели дека ангел и се појавил во сон и ја испратил во нејзината татковина да ја шири верата Христова. 

Народни верувања и обичаи

Народните верувања велат дека на овој ден не треба да се пере облека, да се шие, да се работи напорна работа, особено жените не треба да го прават тоа.

На Света Петка се случија големи чуда. Многу болни оздравиле. Затоа луѓето со здравствени проблеми го чекаат овој празник, верувајќи дека Св. Петка ќе им помогне.

Преподобната мајка Параскева ги теши и ги смирува верниците ако и покажат почит и ја посетат нејзината црква. Понекогаш им носи вести за лекување, но исто така делува и како гласник за пропаста.

Оваа светица се појавува и ги предупредува своите верници главно преку соништата. На на нејзиниот ден, 27 октомври, многумина повикуваат на помош, палејќи темјан и заливајќи црвено вино на славски леб, споменувајќи ја во молитвите. Потоа ја пијат водата собрана од изворот во близина на манастирите посветени на неа.

извор: stil.kurir.rs