Денес е Велигден за мртвите: Побусени понеделник - треба да направите една работа

Фото: Profimedia

Првиот ден по Свети Тома е Побусени понеделник. На овој ден, вообичаено е да се организира и исчистaт гробовите од плевел, по што и беше именуван овој понеделник.

Оние што ќе отидат денес на гробиштата, треба да се придржуваат кон мерките на претпазливост и социјалното растојание, да стават обоени јајца на гробовите, со поздравот: „Христос воскресна“, што им ја пренесува радоста на најголемиот христијански празник на оние кои веќе не се со нас. Затоа овој ден е наречен и „Велигден за мртвите“.

Обично Велигденските јајцата се бојадисуваат во сите бои и се шарат, денес, јајцата што ќе се носат на гробовите треба да бидат исклучиво во црвена боја и без шари.

Овој антички обичај изразува љубов и почит кон починатите роднини, со кои на овој начин се дели радоста на Воскресението Христово и победата над смртта. Се верува дека овој обичај прво потекнувал од скутот на руската црква, од каде што најверојатно дошол во нашиот регион.

Иако не е јасно од кога потекнува традицијата на одбележување на овој ден и од каде потекнува, тој е проследен со голем број народни обичаи и верувања кои опстојуваат до денес.

Имено, на овој ден момчињата и младите луѓе ги полеваат со вода девојките и младите жени. На овој понеделник треба да се остави скршено велигденско јајце во нивата, за таа да биде плодна. А, се дава и велигденско јајце на стоката да го изеде, да биде здрава цела година.